Oficialii taiwanezi au declarat că avioanele și navele de război chineze au simulat sâmbătă un atac asupra insulei, ca parte a represaliilor Beijingului pentru vizita în această țară a președintelui Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, scrie Reuters. Vizita a dus și la oprirea discuțiilor cu Statele Unite pe teme precum apărarea și schimbările climatice, scrie stiripesurse.ro

Scurta vizită a lui Pelosi în această săptămână pe insula autoguvernată, pe care China o consideră teritoriul său, a înfuriat Beijingul, care a început exerciții militare de o amploare fără precedent în jurul Taiwanului, inclusiv cu rachete balistice lansate deasupra capitalei Taipei, informează Mediafax.

Secretarul de stat american Antony Blinken a acuzat China că a luat “măsuri iresponsabile” prin oprirea canalelor cheie de comunicare cu Washingtonul.

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că mai multe nave și avioane chineze au efectuat sâmbătă misiuni în strâmtoarea Taiwan, unele dintre ele trecând linia mediană, o zonă tampon neoficială care separă cele două părți, în ceea ce armata taiwaneză a descris drept o simulare de atac asupra insulei.

Ministerul a declarat ulterior că Taiwanul a trimis avioane pentru a îndepărta 20 de avioane chinezești, inclusiv 14 care au trecut linia mediană. De asemenea, a detectat 14 nave militare chineze care desfășurau activități în jurul strâmtorii Taiwan, a precizat ministerul într-o declarație.

Comandamentul Teatrului de Est al Chinei a declarat că a continuat să desfășoare exerciții comune maritime și aeriene la nord, sud-vest și est de Taiwan. Acesta a declarat că accentul a fost pus pe testarea capacităților de atac terestru și maritim ale sistemului.

Exercițiile chineze – centrate pe șase locații din jurul insulei – au început joi și sunt programate să dureze până duminică la prânz, scrie stiripesurse.ro

 

Sursa foto: stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *