Organismul de supraveghere nucleară al ONU a cerut încetarea imediată a oricărei acțiuni militare în apropierea centralei nucleare ucrainene Zaporojie, avertizând asupra unui “risc foarte real de dezastru nuclear”, relatează BBC, inforemază stiripesurse.ro

Șeful AIEA, Rafael Mariano Grossi, a declarat că este “extrem de îngrijorat” de rapoartele privind bombardamentele la cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Declarația vine în contextul în care Ucraina a declarat că părți ale instalației au fost “grav avariate” de loviturile militare ruse.

Rusia a ocupat centrala în luna martie și a păstrat angajații ucraineni, dar Kievul acuză forțele ruse că au tras cu rachete asupra zonelor civile de pe amplasament, folosind “tactici de teroare”.

Loviturile de vineri subliniază “riscul foarte real al unui dezastru nuclear care ar putea amenința sănătatea publică și mediul înconjurător în Ucraina și nu numai”, a declarat Grossi într-un comunicat. “Orice putere de foc militară îndreptată spre sau dinspre instalație ar însemna o joacă cu focul, cu consecințe potențial catastrofale”, a adăugat el.

Personalul ucrainean trebuie să își poată îndeplini sarcinile importante “fără amenințări sau presiuni”, a spus el, adăugând că agenției sale ar trebui să i se permită să ofere sprijin tehnic. “De dragul protejării oamenilor din Ucraina și din alte părți de un potențial accident nuclear, trebuie să lăsăm cu toții deoparte diferențele noastre și să acționăm, acum. AIEA este pregătită”, a declarat Grossi, la câteva zile după ce a afirmat că centrala a fost “complet scăpată de sub control”.

Operatorul centralei din Zaporojia a declarat că atacurile cu rachete rusești au forțat închiderea unei unități, adăugând că există riscul unor scurgeri radioactive.

Loviturile “au provocat un risc serios pentru funcționarea sigură a centralei”, a scris operatorul Energoatom pe Telegram, conform stiripesurse.ro

 

Sursa foto: stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *