Comisarii ANPC au dat amenzi de 140.000 de lei după ce, în urma unor controale în Mall Veranda şi la comercianţii din Piaţa Obor, au fost găsite produse expirate, peşte ţinut la temperatura mediului, spaţii frigorifice murdare şi au descoperit că în spaţiul de gătire erau uttilizate ustensile de bucătărie neprofesionale sau echipamente deteriorate, scrie stiripesurse.ro

”În cadrul programului Academia comisarilor – prin care tinerii angajaţi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor ANPC) au ocazia ca, lucrând în echipe mixte de control cu comisarii cu experienţă ai ANPC, într-un timp foarte scurt, să se specializeze pe teren, participând împreună la acţiuni complexe – Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC) Bucureşti-Ilfov a realizat o serie de verificări la 26 operatori economici care activează în cadrul Complexul Comercial „Mall Veranda” Bucureşti si la 3 operatori comerciali din Complexul Comercial din noua „Piaţă Obor”, verificându-se modul în care aceştia respectă prevederile legale în domeniu”, anunţă sâmbătă ANPC

Dacă şi după ce îi învăţăm, aşa cum am făcut-o în primăvară, operatorii economici controlaţi nu înţeleg nimic, înseamnă că numai limbajul sancţiunilor funcţionează. Vom continua să curăţăm piaţa de nesimţirea comercială a unora” – Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

Ca urmare a neregulilor constatate, comisarii CRPC Bucureşti-Ilfov au aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 140.000 lei şi au dispus oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme şi oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficienţelor pentru 14 operatori economici.

Cele mai importante abateri întâlnite în timpul acestor controale sunt:

Comercializarea unor produse alimentare cu data durabilităţii minimale depăşită

Comercializarea peştelui şi fructelor de mare congelate şi a produselor preparate din peşte cu modificări organoleptice

Utilizarea unor materii prime, în procesul de fabricaţie, pentru consumul uman, cu data durabilităţii minimale depăşită

Comercializarea unor produse cu grăsimi vegetale sub denumirea de brânză Feta

Schimbarea stării termice a unor produse şi preparate

Nerespectrea regimului de temperatură pentru depozitarea produselor, în conformitate cu indicaţiile producătorului sau pentru preparatele expuse pe masa caldă

Utilizarea unor materii prime pentru preparate sau comercializarea unor produse alimentare fără elemente de identificare şi caracterizare şi fără a avea menţionată data durabilităţii minimale

Folosirea unor spaţii frigorifice de expunere sau depozitare neigienizate corespunzător şi deteriorate, cu acumulări de gheaţă în strat grosier şi resturi alimentare şi insecte inerte, cu chedere depreciate şi rupte, geamuri sparte, sistem de ventilaţie neigienizat

Utilizarea unor ouă neigienizate, depozitate la temperetura mediului ambiant

Existenţa pavimentului neigienizat, cu praf şi resturi alimentare, cu crăpături în care se regăseau acumulări de impurităţi

Depozitarea baxurilor cu băuturi direct pe paviment

 

Sursa foto: stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *