Principalele 40 de lacuri sunt pline la capacitatea de 73%, iar rezerva de apă este suficientă pentru a asigura necesarul pentru toți beneficiarii, transmite Administraţia Naţională “Apele Române” (ANAR). Orașele mari, inclusiv București, nu au probleme legate de alimentarea cu apă, scrie digi24.ro

Coeficientul de umplere din principalele 40 de lacuri (cu folosinţă complexă) este de 73,43%, iar rezerva strategică de apă se situează la 3,18 miliarde de metri cubi, suficientă pentru asigurarea necesarului de apă către toţi beneficiarii care se alimentează din sursa de apă de suprafaţă, informează Administraţia Naţională “Apele Române” (ANAR), într-un comunicat de presă publicat miercuri.

Conform specialiştilor, oraşele mari, inclusiv Bucureşti, nu se confruntă cu probleme legate de alimentarea cu apă.

“De exemplu, Bucureştiul se alimentează din râul Argeş şi Dâmboviţa prin intermediul unui complex de acumulări hidrotehnice şi derivaţii care permit asigurarea fără restricţii a resursei de apă în vederea potabilizării pentru următoarele luni”, se menţionează în comunicat.

“Apele Române”, alături de reprezentanţii Hidroelectrica, reuşesc să menţină coeficientul de umplere de peste 70% în principalele 40 de lacuri – cu folosinţă complexă, mai precis de 73,43%. Totodată, rezerva (strategică) este 3,18 miliarde de metri cubi de apă, în scădere faţă de 3,45 miliarde cât era la începutul lunii iulie 2022.

“Aceasta este suficientă şi poate asigura necesarul de apă pentru toţi beneficiarii care se alimentează din sursa de apă de suprafaţă”, precizează ANAR.

Debitul Dunării, la jumătate față de media lunii agust
În ceea ce priveşte situaţia pe Dunăre, previziunile arată că debitul fluviului, la intrarea în ţară, este miercuri de 1.950 mc/s, la jumătate faţă de media multianuală a lunii august (4.300 mc/s).

Prognoza emisă de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), debitul Dunării (pe secţiunea Baziaş) va fi în creştere, apoi într-o uşoară scădere şi va ajunge în jurul valorii de 1.950 mc/s, în data de 9 august.

La staţia hidrometrică de la Cernavodă a fost atinsă prima treaptă de avertizare (de restricţii) şi mai sunt 74 cm până la atingerea treptei II. Treapta I înseamnă o monitorizare mai atentă a evoluţiei nivelurilor pe Dunăre şi în bazinul de aspiraţie al centralei de la Cernavodă, în perioada următoare.

În următoarea perioadă, nivelul Dunării la Cernavodă va fi în uşoară creştere şi va ajunge la -168 cm, pe data de 9 august, ceea ce înseamnă că va avea 0,86 metri (86 cm) până la treapta II de avertizare. Centrala de la Cernavodă a fost oprită în anul 2003, când Dunărea avea la intrarea în ţară un debit de 1.800 mc/s, scrie digi24.ro

 

sursa foto – digi24.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *