Uniunea Europeană se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii şi există semnale că statele membre nu răspund în mod unitar la această criză, transmite digi24.ro

Preţurile şi expunerea pe livrările de gaze din Rusia diferă de la o ţară la alta însă acest decalaj ar putea să se adâncească după ce autorităţile italiene au anunţat luni o serie de modificări cu privire la modul de calcul al facturilor consumatorilor. Începând din octombrie, facturile nu vor mai fi calculate pe baza preţului european de referinţă la gaze, care este stabilit la hub-ul Title Transfer Facility din Ţările de Jos, ci vor fi legate în schimb de preţul prevăzut în contractele de gaze din Italia, a anunţat luni Autoritatea de reglementare în energie din Italia (ARERA).

Această decizie surprinzătoare ar putea da naştere la aşteptări, sau cel puţin la speranţe, că preţul pentru cele două contracte de gaze ar putea fi decuplat, susţin analiştii de la Citigroup Inc.

Umplerea rapidă a depozitelor de gaze din Italia pe parcursul luni iulie, cât şi posibilitatea unor noi injecţii în depozite pe parcursul lunii august, ar putea crea o situaţie, temporară, de supra-aprovizionare cu gaze în Italia.

Citește și: Alternativa olandeză la arma preferată de Putin: „Câteva luni e liniște, dar apoi vine un nou cutremur și toată nebunia începe din nou”

O astfel de situaţie „ar duce la îmbunătăţirea semnificativă a perspectivelor cu privire la situaţia de la iarnă din Italia şi astfel ar crea volatilitate în cazul preţurilor la gaze în Italia”, susţin analiştii.

Solidaritatea Europei a fost pusă sub semnul întrebării în acest an pe măsură ce Rusia a redus livrările de gaze spre continent ca reacţie la sancţiunile internaţionale impuse Moscovei după invadarea Ucrainei.

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa, care sunt stabilite la hub-ul TTF din Amsterdam, s-au dublat în 2022, o dovadă a riscurilor cu care continentul s-ar putea confrunta la iarnă.

Citește și: Ursula von der Leyen avertizează: „Trebuie să ne pregătim cu toții pentru situaţia cea mai rea” în criza energiei

Unele state membre UE, precum Italia, au mai multe surse alternative de aprovizionare decât Rusia, inclusiv gaze naturale lichefiate (GNL) şi livrări din Algeria.

Alte state, în special cele din Europa de Est, sunt mai dependente de livrările de gaze prin conducte din Rusia, având în vedere că lipsesc interconectorii către terminalele de import de gaze lichefiate din vestul Europei.

Ungaria a anunţat deja că va interzice exporturile de energie, în majoritatea cazurilor, în cadrul „stării de urgenţă energetică” şi în acelaşi timp intenţionează să îşi asigure volume suplimentare de gaze din Rusia.

Majoritatea ţărilor ar putea să îşi închidă graniţele pentru exporturile de gaze dacă situaţia aprovizionării lor se va deteriora, notează Agerpres.

 

sursa foto – digi24.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *