Sirene pentru raiduri aeriene s-au auzit în Mitrovica, nordul Kosovo, duminică după-amiază, iar relatările presei locale indică o prezență masivă de mașini pentru urgențe ce trec prin zonă, scrie digi24.ro

Poliția din Kosovo a anunțat duminică seara că au închis trecerile peste graniță la Bernjak și Jarinje din cauza blocajelor instalate pe aceste drumuri. Alte treceri de graniță funcționează normal, potrivit poliției.

Forțele de ordine nu au menționat sirenele și nu au furnizat alte detalii, conform Jerusalem Post.

Pristina va începe de luni să înlocuiască plăcuțele de înmatriculare auto sârbești și cărțile de identitate ale persoanelor aflate pe teritoriul său cu plăcuțe și documente kosovare, mișcare văzută de Belgrad drept cauză de criză majoră. Măsura ar urma să fie validă timp de trei luni, potrivit Radio Europa Liberă.

Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că Serbia „n-a fost niciodată într-o situație mai complexă și mai dificilă ca până acum (în ceea ce privește Kosovo)”, transmite N1 TV.

Vucic a cerut tuturor părților să mențină pacea, însă a avertizat că „dacă nu vor să păstreze pacea, vă spun, Serbia va câștiga”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a transmis, pe Telegram că: „Îndemnăm Pristina, SUA și UE, care stau în spatele ei, să înceteze provocările și să respecte drepturile sârbilor din Kosovo”.

De asemenea, tot duminică, politicianul sârb Vladimir Djukanovic a scris pe Twitter că „Mi se pare că Serbia va fi forțată să înceapă denazificarea Balcanilor. Aș vrea să mă înșel”.

Ulterior în cursul zilei, Djukanovic a scris pe Twitter „Doamne, ajută-ne poporul în Kosovo și Metohija. Informația care vine este teribilă”, fără a clarifica ceea ce se întâmplă, scrie digi24.ro

-știre în curs de actualizare-

sursa foto – digi24.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *