La câteva zile după ce Moscova și-a lansat războiul sângeros împotriva Ucrainei, un avion cargo rusesc se afla pe o pistă din Khartoum, capitala Sudanului. În documentele oficiale de transport ale aeronavei se preciza că aceasta era încărcată cu… prăjituri, numai că Sudanul exportă rar – dacă nu cumva chiar niciodată – prăjituri, relatează CNN după o investigație a jurnaliștilor săi care au descurcat ițele complicate ale unei scheme prin care Rusia nu face altceva decât să lase Sudanul fără aur, ocolind sancțiunile internaționale, pentru a putea finanța astfel ambițiile paranoice ale lui Vladimir Putin, scrie digi24.ro

Revenim la avionul de pe pista aeroportului din Khartoum. Într-un birou din spatele aeroportului internațional, are loc o discuție aprinsă între funcționari. Unii se tem că inspectarea avionului ar putea supăra conducerea militară – tot mai prorusă – a țării. De altfel, de câte ori au mai încercat să inspecteze transporturi suspecte către Rusia, au fost opriți. În cele din urmă, inspectorii se decid, totuși, să urce la bordul avionului.

În cală, au dat cu ochii peste cutii colorate de prăjituri. Numai că sub ele erau niște lăzi de lemn bine camuflate. Înăuntru – cea mai prețioasă resursă a Sudanului: aurul. Cam o tonă.

Acest incident din februarie – relatat jurnaliștilor CNN de mai multe surse oficiale sudaneze – este doar unul dintre cele (cel puțin) 16 zboruri despre care se știe în ultimul an și jumătate prin care se face contrabandă cu aur din Sudan, al treilea mare producător din Africa.

Aeroportul din Karthoum, unul dintre punctele de unde pleacă aurul sudanez către Rusia Foto: Profimedia Images
Statul sudanez, privat de sute de milioane de dolari
Mai multe interviuri cu oficiali de rang înalt, sudanezi și americani, și o mulțime de documente examinate de CNN conturează imaginea unui plan bine pus la punct al Rusiei de a jefui Sudanul de bogățiile sale în încercarea de a întări statul rus în fața sancțiunilor occidentale și de a susține efortul de război al Moscovei în Ucraina. Dovezile arată că Rusia s-a înțeles liderii militari ai Sudanului care, aflați în dificultate, au permis ca aur valorând miliarde de dolari să fie transportat ocolind căile legale. Statul a fost privat astfel de venituri de sute de milioane de dolari într-o țară care și-așa se zbate în sărăcie. În schimb, conducerea militară a Sudanului, din ce în ce mai nepopulară și care înăbușă violent mișcările pro-democrație din țară, a căpătat un sprijin politic și militar puternic din partea Moscovei.

Foști și actuali oficiali americani au declarat pentru CNN că Rusia a sprijinit în mod activ lovitura de stat militară din Sudan din 2021, care a răsturnat un guvern civil de tranzițe. A fost un revers devastator pentru mișcarea sudaneză pro-democrație care în urmă cu doi îl răsturnase de la putere pe președintele Omar al-Bashir, aflat la conducere de 30 de ani și care era căutat pentru a fi judecat de Curtea Penală Internațională pentru crime de război și crime împotriva umanității comise în regiunea Darfur.

„Știm de mult timp că Rusia exploatează resursele naturale ale Sudanului”, a declarat pentru CNN un fost oficial american. „Pentru a-și menține accesul la aceste resurse, Rusia a încurajat lovitura de stat militară. Cum restul lumii a izolat Rusia, Moscova are multe de câștigat din această relație cu generalii din Sudan și din faptul că îi ajută să rămână la putere. Acest ajutor merge de la instrucție și sprijin pentru serviciile de informații până la a beneficia împreună de aurul furat din Sudan”, spune fostul oficial american….citeste INTEGRAL aici

 

sursa foto  –  digi24.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *