Compania rusă Gazprom, a anunțat într-o postare pe Telegram că a suspendat livrările de gaz către Letonia. Decizia se pare că a fost luată pe fondul tensiunilor ruso-occidentale din cauza conflictului din Ucraina şi al sancţiunilor europene fără precedent împotriva Rusiei, scrie agerpres.ro

 

 

 

“Astăzi, Gazprom a suspendat livrările de gaz către Letonia (…) din cauza încălcării condiţiilor de recepţionare a gazului”, a precizat compania rusă într-un comunicat pe Telegram, fără a furniza mai multe amănunte.

Acest anunţ intervine în condiţiile în care Gazprom a redus drastic în această săptămână livrările de gaz rusesc prin gazoductul Nord Stream 1, invocând necesitatea reparaţiilor la o turbină, într-un moment în care ţările europene fac eforturi să-şi asigure rezerve pentru iarnă.

Rusia a redus deja în două rânduri volumul livrărilor sale în iunie, afirmând că gazoductul nu poate funcţiona normal fără o turbină care era în reparaţii în Canada şi care nu a fost trimisă în Rusia din cauza sancţiunilor impuse de occidentali în urma invaziei ruse asupra Ucrainei.

De atunci, Germania şi Canada s-au pus de acord să trimită echipamentul în Rusia, dar turbina nu a fost încă livrată.

Occidentalii acuză Moscova că se foloseşte de arma energetică drept represalii la sancţiunile adoptate după declanşarea ofensivei împotriva Ucrainei.

Kremlinul dă asigurări la rândul său că sancţiunile sunt la originea problemelor tehnice ale infrastructurii gaziere şi că Europa suferă din pricina măsurilor pe care le-a impus Rusiei, transmite AGERPRES

 

sursa foto – digi24.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *