Secretarul de stat american Antony Blinken a anunțat că a discutat vineri cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, despre schimbul de prizonieri prin care SUA încercă să obțină eliberarea cetățenilor americani Paul Whelan și Brittney Griner, care sunt încarcerați în Rusia, scrie digi24.ro

 

Potrivit CNN, Antony Blinken a spus că a avut „o conversație sinceră și directă” cu omologul său rus. Este prima dată de la începutul invaziei ruse din Ucraina când cei doi șefi ai diplomațiilor vorbesc direct.

Convorbirea a avut loc în ciuda faptului că Ministerul rus de Externe a transmis, joi, că șeful diplomației ruse are o agendă încărcată, care nu-i permite să discute cu omologul american.

„Am discutat cu el exact acele chestiuni pe care voiam să le discut. (…) Am făcut presiuni asupra Kremlinului pentru a accepta propunerea substanțială pe care am făcut-o cu privire la eliberarea lui Paul Whelan și Brittney Griner”, a declarat Antony Blinken.

Antony Blinken nu a vrut să spună care a fost reacția lui Serghei Lavrov la propunerea făcută de Washington și nici dacă este probabil ca Moscova să accepte în cele din urmă eliberarea celor doi cetățeni americani, dar a subliniat că este important că Lavrov a vrut să audă direct de la el detalii în legătură cu această propunere.

Potrivit surselor CNN, pentru eliberarea celor doi cetățeni americani SUA îl oferă la schimb pe celebrul traficant de arme Viktor Bout, cetățean rus care ispășește în prezent o pedeapsă cu 25 de ani de închisoare în Statele Unite.

Propunerea ar fi fost făcută de SUA în urmă cu câteva săptămâni, a scris presa americană, scrie digi24.ro

 

Sursa foto: digi24.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *