Fluxurile de gaz prin Nord Stream 1 au scăzut miercuri la o cincime din capacitatea conductei, ceea ce a determinat autoritatea de reglementare din Germania să lanseze un nou apel către gospodării și industrie pentru a economisi gaze și a evita raționalizarea, scrie digi24.ro

Reducerea fluxurilor vine la două zile după ce Gazprom a anunțat reduceri suplimentare ale livrărilor, cea mai recentă lovitură pentru cea mai mare economie europeană, care depinde încă în mare măsură de gazul rusesc.

Klaus Mueller, șeful autorității germane de reglementare Bundesnetzagentur, a declarat că Germania poate încă să evite o penurie de gaze care ar impune declanșarea următoarei fază a unui plan de urgență care ar determina raționalizarea.

Mueller a spus, însă, că acest lucru va necesita eforturi atât din partea industriei, cât și a consumatorilor pentru a reduce consumul de gaz.

„Este crucial să economisim gaz”, a spus Mueller.

Operatorul rețelei de gaze Gascade a spus că 1,28 milioane de metri cubi pe oră, sau aproximativ 20% din capacitatea maximă a Nord Stream, au fost transportați prin gazoduct începând de miercuri dimineață.

Uniper, cel mai mare importator de gaz rusesc al Germaniei, a mai spus că a primit doar o cincime din volumele convenite de la Gazprom. Compania a spus că probabil va lansa măsuri legale împotriva furnizorului său rus.

Germania se află în prezent la Faza 2 a unui plan de urgență în trei etape, cea mai recentă fază de „urgență” urmând să fie lansată odată ce raționalizarea nu mai poate fi evitată.

„Dacă m-ați întreba dacă este iminentă, atunci aș spune că dacă debitele rămân la 20% și dacă mai putem adăuga în depozite în zilele și săptămânile următoare, atunci nu avem încă o penurie de gaz, care ar fi o condiție prealabilă pentru Faza 3”, a spus Mueller, conform digi24.ro

 

sursa foto – digi24.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *