Boris Johnson i-a conferit, marţi, preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski premiul Sir Winston Churchill pentru performanţele sale de lider. Zelenski a participat prin videoconferinţă la ceremonia din Downing Street 10, la care Johnson a afirmat că Churchill “ar fi izbucnit în urale şi probabil ar fi şi lăcrimat” atunci când președintele Ucrainei “a cerut muniţie, nu o ocazie să plece de la Kiev când a început războiul”, scrie digi24.ro

Boris Johnson a mai spus că îşi poate imagina spiritul lui Sir Winston Churchil însoţindu-l pe Zelenski şi “făcându-şi loc cu bastonul” prin toate încercările, notează dpa, citată de Agerpres.

La rândul său, Zelenski a transmis că este extrem de onorat de premiul primit şi că “Ucraina nu a fost lăsată singură după 24 februarie, i-am avut alături pe cei care ne-au ajutat, care şi-au amintit în vremurile cele mai întunecate ce este onoare şi care nu s-au gândit să renunţe la luptă – despre tine e vorba, Boris. Premiul este şi al tău, iar aceasta este manifestarea rolului nostru de lideri ai ucrainenilor, ai britanicilor şi ai celor care nu îşi cedează libertatea niciunui tiran”.

Preşedintele Ucrainei îl invocase pe Churchill în discursul său emoţionant către parlamentarii britanici, ocazie cu care promisese că va lupta împotriva invadatorilor ruşi în aer, pe mare şi în stradă.

Johnson a amintit apelul telefonic al lui Zelenski din 24 februarie, prin care a primit confirmarea că “a izbucnit nebunia”, iar tancurile ruseşti “năvălesc peste graniţă”. “În acel moment de criză supremă, ai avut de dat un test de conducător care a fost, în felul său, la fel de sever ca provocarea pentru Churchill din 1940. Sfidarea ta, demnitatea ta, starea ta de spirit bună în permanenţă au mişcat milioane de oameni, iar prin rezistenţa ta împotriva barbariei, ai devenit un simbol al eroismului poporului ucrainean”, i-a mai spus el preşedintelui ucrainean.

Ambasadorul Ucrainei la Londra, Vadim Pristaiko, a primit cu aceeaşi ocazie un bust al lui Winston Churchill, scrie digi24.ro

 

sursa foto – digi24.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *