Rusia şi Ucraina semnează vineri, la Istanbul, un acord referitor la exporturile de cereale. Pe de altă parte, Moscova transmite că vrea să îşi dezvolte relaţia „strategică” pe care o are cu Ungaria, în ciuda sancţiunilor adoptate de Uniunea Europeană împotriva Moscovei. Președintele Zelenski dezminte zvormurile că ar fi bolnav, în timp ce președintele din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a declarat că Rusia, Ucraina şi Occidentul trebuie să ajungă un acord pentru a evita „abisul războiului mondial”, scrie digi24.ro

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Situația frontului din Ucraina la data de 21 iulie. Sursă: Ministerul britanic al Apărării
ISW: Serviciile de informații ucrainene cred că Rusia a folosit circa 60% dintre rachetele de înaltă precizie pe care le avea
ACTUALIZARE 09.05 În evaluarea de joi noapte spre vineri dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) susține că, așa cum se desfășoară ostilitățile pe front în acest moment, forțele rusești nu vor reuși să avanseze prea mult în săptămânile următoare.

Experții ISW mai spun că Rusia a efectuat atacuri la sol limitate în regiunea Herson, la est de Siversk și la sud de Bakhmut. De asemenea, rușii au efectuat un atac nereușit, la sol, la nord de Harkov.

ISW sugerează că ritmul operațional actual al Rusiei nu diferă semnificativ de operațiunile sale dinaintea declarării unei pauze oficiale în campania militară și că, cel mai probabil, forțele ruse nu vor reuși să facă prea mari progrese în perioada următoare.

Totodată, ISW citează în ultima sa evaluarea și serviciile de informații ucrainene, care spun că Rusia a folosit între 55 și 60% dintre rachetele de înaltă precizie pe care le avea înainte de începerea războiului.

Forțele ruse vor continua probabil să-și folosească rezervele de sisteme de arme sovietice de mai mică precizie, dar puterea acestor lovituri, în comparație cu impactul loviturilor ucrainene generate de sistemul HIMARS oferit de Occident, este probabil să rămână limitată.

Zelenski, mesaj după vizita soției sale în SUA: „Senatorii americani pregătesc recunoașterea acţiunilor Rusiei în Ucraina ca genocid”
ACTUALIZARE 08.50 În mesajul de joi noapte adresat națiunii, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că primul rezultat real al vizitei soţiei sale Olena Zelenska în SUA este reprezentat de un proiect de rezoluţie inițiat de câţiva senatori americani cu privire la recunoaşterea ca genocid a acţiunilor Rusiei în Ucraina, scrie agenția Ukrinform.

„În urmă cu câteva luni, grupul nostru de experţi condus de Iermak şi McFaul a sugerat recunoaşterea acţiunilor Rusiei împotriva Ucrainei ca genocid. Şi iată primul rezultat real al vizitei primei doamne a Ucrainei în SUA – senatorii Ritsch, Cardin, Wicker, Blumenthal, Portman, Shaheen şi Graham au prezentat un proiect de rezoluţie cu privire la recunoaşterea acţiunilor Rusiei în Ucraina ca genocid. Rezoluţia menţionează că acţiunile Rusiei în Ucraina, care includ deportarea forţată în Rusia şi uciderea ţintită a civililor ucraineni în timpul atrocităţilor în masă sunt genocid împotriva poporului Ucrainei. Senatorii au prezentat rezoluţia la scurt timp după ce Olena a rostit un discurs în Congresul SUA”, a transmis Volodimir Zelenski, scrie digi24.ro

 

sursa foto – digi24.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *