Ucraina plănuiește să doteze cu arme NATO o „armată de un milion” de luptători ucraineni pentru a recuceri sudul țării din mâinile ocupanților ruși, a anunțat ministrul apărării Oleksii Reznikov, potrivit digi24.ro

Recucerirea zonelor de la Marea Neagră este vitală pentru economia țării, a spus Reznikov, însă anunțul ministrului ucrainean este mai degrabă un mesaj de încurajare decât un plan concret, scrie BBC.

În interviul său pentru ziarul The Times, Reznikov a lăudat Marea Britanie pentru rolul esențial pe care l-a jucat în schimbarea strategiei de aprovizionare cu arme a Ucrainei, de la armamentul sovietic care îi era pus la dispoziție până acum la arme și muniție de tipul celor folosite de trupele NATO.

Ministrul ucrainean a spus că livrările trebuie făcute mai repede. „Avem nevoie de mai multe [arme], repede, ca să salvăm viețile soldaților noștri. În fiecare zi în care așteptăm să vină obuzierele, putem pierde sute de soldați”, a spus Reznikov.

„Avem în jur de 700.000 de membri ai forțelor armate și când adaugi și garda națională, poliția, paza de frontieră, suntem în jur de un milion”, a spus ministrul apărării.

Remarcile lui Reznikov vin într-un moment în care campania Rusiei de cucerire a estului Ucrainei înaintează cu greu spre atingerea obiectivului de „eliberare” a întreg Donbasului. Foto: Profimedia Images
În timp ce Rusia e ocupată în est, Ucraina atacă în sud
Cu toate acestea, Dr. Jack Watling, cercetător de top al Institutului Regal al Serviciilor Unite, a atras atenția că nu acesta este numărul de combatanți care vor participa la contraatacul anunțat de Ucraina în sudul țării.

„În mod normal vrei să ai [elementul de] surpriză operațională [de partea ta] atunci când lansezi un contraatac, așadar faptul că [operațiunea] a fost anunțată public are loc, în parte, pentru a-i forța pe ruși să își împrăștie resursele pentru a se apăra de acest pericol”, a explicat Watling.

Remarcile lui Reznikov vin într-un moment în care campania Rusiei de cucerire a estului Ucrainei înaintează cu greu spre atingerea obiectivului de „eliberare” a întreg Donbasului.

Un atac asupra unui bloc de locuințe din apropiere de Kramatorsk a provocat duminică moartea a cel puțin 24 de persoane, iar alte 9 victime au fost salvate de sub dărâmăturile rezultate în urma bombardamentelor, potrivit serviciilor de urgență din Ucraina.

La rândul său, guvernatorul regional al Harkovului a anuțat că trei persoane au murit și 31 au fost rănite după ce trupele ruse au bombardat o zonă rezidențială a orașului din estul Ucrainei.

Oleksii Reznikov a spus că recucerirea teritoriilor ocupate de Rusia este „foarte necesară” din punct de vedere politic. Eliberarea acestor regiuni, în special cele cu ieșire la Marea Neagră, are și o importanță economică foarte mare pentru a permite reluarea livrărilor pe mare a grâului ucrainean…citeste INTEGRAL aici

 

sursa foto – digi24.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *