Anul acesta se anunță dezastruos pentru agricultura românească. Pentru că ploile au fost extrem de puține, pământul este crăpat și uscat în profunzime, scrie digi24.ro

 

Hectare întregi de culturi din zona Moldovei și din Bărăgan, în special, sunt compromise deja. Dacă într-o comună din Dolj, 100 de fermieri și-au dat mâna și au accesat fonduri europene pentru modernizarea a două stații stații de irigații, în județul Galați ţăranii îşi pun speranţa în mila cerului și fac ritualuri ca să aducă ploaia.

În Moldova oamenii își spun speranța în Dumnezeu, să le dea ploaie
„Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh… Doamne, dăruiește-ne nouă ploaie prielnică trimițând roade…”.

Disperați că seceta îi va lăsa fără recoltă, câțiva localnici din Cudalbi, județul Galați, în frunte cu preotul au mers pe câmp și au spus rugăciuni ca să aducă ploaia.

Localnic: Doar să facă vreo minune Dumnezeu, să se îndrepte vremea, să trăim.
Localnic: Degeaba ne rugăm noi că e seceta mare, nu-i nimic pe câmp, e de jale.
Reporter: Soluția ar fi rugăciunile sau irigațiile?
Localnic: Eeei, irigațiile la noi, nu mai vin aici. Atât, ne rugam să ne ploaie.

Grigore Gheonea, primar Cudalbi: Am apelat la divinitate, o să apelăm în continuare, că suntem oameni credincioși. Nu ne stă în putință ca primărie să putem să facem sisteme de irigat.

În lipsa precipitațiilor, anul 2022 ar putea deveni cel mai secetos an din istorie, avertizează specialiștii.

Dana Costache, jurnalist Digi24: Din cele aproape 80.000 de hectare de teren agricol însămânțate cu cereale în toamna anului trecut în județul Galați, peste 30.000 sunt compromise din cauza secetei extreme, spun specialiștii Direcției Agricole din Galați.

Laurenţiu Gîdei, deputat de Galaţi: Porumbul este compromis în totalitate, floarea (floarea-soarelui – n.red.) va avea producție foarte slabă, grâul – producție sub 2.000 de kg la hectar, orzul la fel, în aceste condiții fermierii nu-și pot plăti înființarea culturilor. Singura soluție este să primească calamități din partea Guvernului, scrie digi24.ro

 

Sursa foto: digi24.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *