Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți, în debutul summitului de la Madrid, că liderii alianței vor decide „schimbări fundamentale” în zilele următoare, scrie digi24.ro

 

 

„Summit-ul de la Madrid va fi un summit esențial. Vom conveni asupra unui nou Concept Strategic, Conceptul Strategic de la Madrid, care va fi planul pentru NATO într-o lume mai periculoasă și mai imprevizibilă. Vom conveni asupra unor schimbări fundamentale a descurajării și apărării noastre”, a declarat Stoltenberg care a precizat că Alianța va dispune mai multe forțe de apărare și mai multe echipamente pre-poziționate.

Acesta a vorbit și despre un pachet de asistență „cuprinzător pentru Ucraina”.

„Vom conveni asupra unui pachet cuprinzător de asistență pentru Ucraina, care să o ajute să își susțină dreptul la autoapărare. Este extrem de important să fim pregătiți să continuăm să oferim sprijin, deoarece Ucraina se confruntă acum cu o brutalitate pe care nu am mai văzut-o în Europa de la al Doilea Război Mondial”, a declarat secretarul general al NATO.

Stoltenberg speră ca la Madrid să fie obținute progrese „în ceea ce privește aderarea Finlandei și a Suediei” la Alianța Nord-Atlantică.

„Așa că aștept cu nerăbdare acest Summit istoric de la Madrid”, a mai spus șeful NATO.

Liderii celor 30 de state membre ale NATO se reunesc, începând de marți, la Madrid, pentru discuții în cadrul a ceea ce mulți se așteaptă să fie cel mai important summit al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord din ultimele decenii. La peste patru luni de când Vladimir Putin a invadat Ucraina, NATO se pregătește să-și demonstreze unitatea împotriva agresiunii ruse.

La 25 ani de la precedentul summit din capitala Spaniei, unde Alianța număra doar 16 state membre, Alianța Nord-Atlantică își va adopta următorul Concept Strategic, document care va avea o greutate net superioară declarației comune a summitului. Este de așteptat și ca Alianța să întreprindă măsuri suplimentare pentru a crește descurajarea împotriva Rusiei.

Alianța își va defini obiectivele și prioritățile pentru următorul deceniu, adoptând și adaptând instrumentele pentru atingerea acestora. Piatra de temelie a NATO rămâne legătura transatlantică și garanțiile oferite de Articolul 5 din Tratatul de la Washington., scrie digi24.ro

 

sursa foto – digi24.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *