Curtea Supremă a Statelor Unite a respins joi, ca fiind neconstituționale, limitele impuse de statul New York privind portul de arme de mână ascunse în public, oferind o victorie istorică susținătorilor drepturilor la arme de foc într-o națiune profund divizată în ceea ce privește modul de abordare a violenței provocate de armele de foc, relatează Reuters.

 

În hotărârea adoptată cu 6-3, cu judecători conservatori în majoritate și judecători liberali în dezacord, s-a constatat că legea statului New York, adoptată în 1913, încalcă dreptul unei persoane de a „deține și purta arme”, conform celui de-al doilea amendament al Constituției SUA.

Judecătorii au anulat o hotărâre a unei instanțe inferioare care a respins o contestație la lege formulată de doi proprietari de arme și de filiala din New York a National Rifle Association, un grup influent pentru drepturile armelor de foc, strâns aliniat cu republicanii.

Decizia reprezintă cea mai importantă pozițioanare a instanței privind dreptul la arme de foc din ultimii peste zece ani. În 2008, instanța a recunoscut pentru prima dată dreptul unui individ de a păstra arme la domiciliu pentru autoapărare într-un caz din Districtul Columbia, iar în 2010 a aplicat acest drept la nivelul statelor.

Noua hotărâre a evidențiat modul în care majoritatea conservatoare de 6-3 din cadrul instanței este favorabilă unei interpretări extinse a drepturilor prevăzute în al doilea amendament.

În conformitate cu cerința de „motiv întemeiat” din legea newyorkeză, solicitanții care vor să obțină un permis de port-armă ascuns fără restricții trebuie să convingă un ofițer de stat însărcinat cu licențierea armelor de foc de o nevoie reală, și nu speculativă, de autoapărare. De asemenea, funcționarii ar putea acorda permise restricționate la anumite activități, cum ar fi vânătoarea sau antrenamentul la țintă.

Hotărârea ar putea duce la obținerea de către mult mai multe persoane a permiselor de port-armă ascuns în acest stat, ar putea submina restricții similare în alte state și ar putea pune în pericol alte tipuri de restricții de stat și locale privind armele de foc la nivel național, solicitând judecătorilor să le examineze cu un ochi mai sceptic în temeiul Constituției.

Grupurile de siguranță a armelor de foc și activiștii pentru controlul armelor de foc se temeau că o hotărâre generală împotriva New York-ului ar putea submina măsuri privind armele de foc, cum ar fi legile privind „steagurile roșii” care vizează armele de foc ale persoanelor considerate periculoase de către instanțe, verificarea extinsă a antecedentelor penale pentru cumpărătorii de arme de foc sau restricțiile privind vânzarea de arme „fantomă” nedetectabile, asamblate din componente achiziționate online. De asemenea, ei se tem că o astfel de hotărâre ar putea pune în pericol interdicțiile privind armele de foc în locuri sensibile precum aeroporturile, tribunalele, spitalele și școlile.

Senatul american este pregătit în cursul zilei de joi să voteze pentru a avansa un proiect de lege bipartizan privind controlul armelor de foc, despre care susținătorii speră că va contribui la limitarea atacurilor în masă, în ceea ce ar putea deveni prima nouă lege federală privind armele de foc din ultimele decenii, scrie g4media. Ro

Sursa foto: Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *