Procesul privind recensământul populației se desfășoară anevoios. Autoritățile fac un apel către români să le deschidă ușa celor care fac recensământul. Sunt mult prea puțini recenzori în toată țara și se lovesc și de reticența oamenilor, informează STIRILEPROTV.RO.

 

Unii români refuză efectiv să deschidă ușa pentru a răspunde la întrebările din chestionar, asta pentru că se tem de faptul că ANAF sau alte instituții de forță ar putea să-i controleze după ce oferă datele.

Femeie: “Chiar blocul din dreapta noastră, aici am fost chiar de 3 ori. Prima dată a fost un procent mai mare, dar a doua oară și a treia oară mai puțin”.

 

Sursa citată dă exemplul Alinei Chelaru, care este recenzor și răspunde de câteva blocuri. Mulți dintre locatari fie nu s-au autorecenzat în prima etapă, fie au completat chestionarul greșit. Alții nu sunt acasă sau refuză să răspundă la ușă. Aici din 108 locuințe, nici jumătate nu au fost recenzate. La fel merg lucrurile și în Sectorul 2 al Capitalei, unde sunt extrem de puțini recenzori.

Recenzorul: „În acest moment avem 7-8, până la această oră, acestea sunt finalizate, 1.255”.

Femeie: „Nu mi-a răspuns nimeni. O să venim să vă recenzăm. Am bătut la dvs, nu erați la adresă. Să pregătiți CNP-urile tuturor persoanelor care locuiesc în imobil”.

Mulți cetățeni refuză să fie recenzați de teamă că după ce își vor da datele vor fi amendați de diverse instituții de control. Președintele ANAF, Lucian Heirush, a dat asigurări că nu este cazul de așa ceva.

Pentru a acoperi lipa de personal, o parte dintre angajații Institutului National de Statistică merg pe teren.

De când a început a doua etapă a recensământului, aproximativ 5% din populația Bucureștiului a fost recenzată. Capitala are cel mai mare deficit de recenzori, adică doar jumătate din personalul necesar. La fel stau lucrurile în Constanța, Timișoara, Cluj sau Iași.

INS a cerut primăriilor să se implice în procesul de recrutare și le recomandă funcționarilor publici să participe la recensământ, scrie stiripesurse.ro

 

sursa foto – digi24.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *