Ucrainenii anunță că au lansat atacuri aeriene asupra garnizoanei ruse instalate în Insula Șerpilor și le-au provocat pierderi semnificative forțelor Moscovei. Imagini din satelit furnizate de Planet Skysat și Maxar arată mai multe suprafețe arse, efecte ale loviturilor ucrainenilor, de ieri și de zilele trecute, scrie digi24.ro

 

 

Vineri, forțele ucrainene au lovit un vas rus care transporta muniție, arme și personal pe insula cucerită din prima zi a războiului. Serviciile de informații ale armatei britanice au confirmat lovitura și faptul că a fost prima utilizare cu succes a rachetelor antinavă Harpoon, donate de Occident.

De cealaltă parte, Moscova susține că a respins „o încercare nebunească” a Ucrainei de a cuceri Insula Șerpilor. Ar fi doborât 13 din cele 15 drone folosite și ar fi interceptat toate proiectilele lansate spre stânca aflată la 40 de kilometri de Sulina.

Insula Şerpilor a devenit la începutul războiului un simbol al rezistenţei ucrainene după ce a fost mediatizată o înregistrare audio ucraineană neautentificată de surse independente şi conform căreia, în timp ce echipajul crucişătorului rus Moskva le cerea prin radio militarilor ucraineni de pe insulă să se predea, aceştia din urmă ar fi răspuns cu mesajul “Navă de război rusească, du-te naibii!”.

Pe lângă valoarea sa simbolică, insula este de asemenea strategică şi ca urmare a situării sale în largul coastelor ucrainene şi româneşti, care reprezintă un post de observare bun şi un posibil loc de desfăşurare pentru sisteme de apărare sol-aer, scrie digi24.ro

 

sursa foto – digi24.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *