Nu canicula îi face să transpire pe liderii europeni ci teamă că manipularea de către Rusia a furnizării de gaze naturale va duce la o criză economică și politică iarna viitoare. Sau, în cel mai rău caz, chiar mai devreme, scrie dcnews.ro

Rusia a redus săptămâna trecută livrările de gaze către cinci țări din Uniunea Europeană, inclusiv Germania, cea mai mare economie a blocului de 27 de țări care depinde în mare măsură de gazul Moscovei pentru a genera electricitate și industria energetică.

Gigantul energetic de stat rus Gazprom a redus cu 60% aprovizionarea prin conducta Nord Stream 1 care trece pe sub Marea Baltică, din Rusia către Germania, principala conductă de gaze naturale din Europa. Italia își vede oferta redusă la jumătate. Austria, Republica Cehă și Slovacia au înregistrat, de asemenea, reduceri potrivit AP News.

Europa se străduiește să-și umple depozitul subteran de gaz înainte de iarnă
Serviciile de gaze funcționează în ritm regulat, umplând rezervele în timpul verii și apoi scăzând iarna pe măsură ce cererea de încălzire crește. Reducerile vor face ca umplerea depozitului să fie mai costisitoare și mai dificil de realizat.

De asemenea, mișcarea a adus mai aproape spectrul unei întreruperi complete a gazului rusesc, care ar face imposibil ca Europa să obțină tot combustibilul de care are nevoie pentru iarnă.

Gazul natural este folosit de mai multe industrii mari consumatoare de energie, cum ar fi producătorii de sticlă și producătorii de oțel, care se confruntă deja cu costuri mai mari și reduc utilizarea, contribuind la încetinirea economiei europene.

Pentru producția de energie electrică, gazul este sursa de energie ”de rezervă” care se activează atunci când sursele regenerabile, cum ar fi vântul și soarele, generează mai puțină energie din cauza vremii imprevizibile.

 

Depozitele subterane europene sunt pe jumătate pline/ goale
În acest moment, depozitele subterane din Europa sunt pline în proporție de 57%. Cea mai recentă propunere a Comisiei Europene este ca fiecare țară să atingă 80% până la 1 noiembrie, în timp ce Germania și-a stabilit obiective de 80% până la 1 octombrie și 90% până la 1 noiembrie, scrie dcnews.ro

 

 

România nu va îndeplini ținta UE de 80% dacă vor continua la viteza actuală
Analiștii de la think tank-ul Bruegel de la Bruxelles avertizează că ”România, Bulgaria și Ungaria nu vor îndeplini ținta UE de 80% dacă vor continua la viteza actuală”, în timp ce ”Germania, Austria și Slovacia le va fi foarte greu să-și umple instalațiile de depozitare dacă fluxurile de gaz din Rusia sunt oprite”.

Ce măsuri se iau?
UE, care înainte de război a primit aproximativ 40% din gazul său din Rusia, și-a prezentat planuri de a reduce importurile cu două treimi până la sfârșitul anului și de a elimina treptat gazul rusesc până în 2027.

Guvernele și utilitățile europene au cumpărat gaz natural lichefiat sau GNL scump din Statele Unite, care este livrat cu o navă, spre deosebire de gazul care vine prin conducte din Rusia și este de obicei mai ieftin.

Dar războiul a crescut prețurile energiei, ceea ce alimentează o inflație record în Europa și ajută la menținerea veniturilor ridicate pentru Rusia.

Există eforturi pentru a obține mai mult gaz din Norvegia și Azerbaidjan, în timp ce se așteaptă ca lansarea accelerată a energiei regenerabile și conservarea să joace roluri mai mici.

 

sursa foto  –  digi24.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *