În evaluarea frontului de duminică noapte spre luni dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) transmite că forțele ruse au abandonat probabil obiectivul de a realiza o încercuire pe scară largă a unităților ucrainene din orașul Donețk până la Izium în favoarea finalizării cuceririi regiunii Lugansk, scrie digi24.ro

Principalele concluzii ale evaluării de luni dimineață:

Forțele rusești vor acorda probabil prioritate câștigării bătăliei de la Severodonetsk în detrimentul atingerii granițelor administrative ale regiunii Donețk.
Forțele rusești nu au avansat în direcția Slovyansk din cauza operațiunilor ofensive nereușite din zona Izium.
Aviația ucraineană continuă să opereze la nord și la est de Izium.
Forțele rusești au continuat să lanseze atacuri de artilerie, aeriene și navale asupra Uzinei siderurgice Azovstal, dar apărătorii din Mariupol și-au menținut pozițiile.
Trupele rusești fortifică așezările ocupate de-a lungul axei sudice, ceea ce indică obiectivele rusești pentru controlul permanent al zonei.
În raportul său zilinic, ISW îl citează pe șeful administrației din regiunea Lugansk, Serhiy Haidai, care a afirmat că, probabil, comandamentul militar rus înțelege că nu va putea cuceri regiunea Donețk, dar crede că are capacitatea de a ajunge la granițele administrative ale regiunii Lugansk. Observațiile sale sunt, în general, în concordanță cu analiza noastră, precizează analiștii americani.

Aceștia mai notează și că comandamentul militar rus va acorda probabil prioritate bătăliei de la Severodonetsk în continuare, cu unele eforturi dedicate întreruperii liniilor de comunicații terestre ucrainene din estul regiunii Donețk.

De asemenea, ISW spune că forțele ruse continuă un efort coordonat pentru a cuceri Severodonetsk dinspre nord și sud, ceea ce ar duce la o încercuire mai puțin amplă a trupelor ucrainene decât se preconiza inițial.

Analiștii ISW notează că încercările eșuate ale Rusiei de a traversa râul Siversky Doneț în apropiere de Kreminna ar putea deplasa operațiunile rusești de încercuire mai spre est, mai aproape de Severodonetsk prin Rubijne, în loc să efectueze o încercuire mai largă de-a lungul mai multor axe, scrie digi24.ro

Totodată, ISW spune că este probabil ca armata rusă să fi redus avansurile spre Slaviansk de la Izium, probabil din cauza ritmului lent al operațiunii ofensive din acea zonă.

 

sursa foto – digi24.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *