Fostul prim-ministru Adrian Năstase, specialist recunoscut în relații internaționale (n.a de altfel a fost ministru de Externe al României) analizează conflictul actual dintre Federața Rusă și Occident prin prisma sferelor de influență. El trece în revistă doctrinele de politică internațională care derivă din Doctrina Monroe și concluzionează că este foarte greu de împăcat Dilema suveranitatea unuia vs securitatea vecinului și că totul ține de calitatea liderilor din acele state:

Iată analiza:

”Se vor implini, anul viitor, 200 de ani de cand presedintele SUA, James Monroe, a prezentat in fata Congresului american ceea ce s-a numit „Doctrina Monroe” – care cerea metropolelor europene sa nu se mai amestece in afacerile interne ale Americilor. Era o reactie la procesul de colonizare spaniol, britanic, francez, portughez, desfasurat in America de Sud si in America de Nord. In felul acesta, Statele Unite si-au marcat o importanta sfera de influenta. In timp, aceasta doctrina a fost contestata de unele state din zona, cu sprijinul URSS. Cuba este cel mai cunoscut exemplu. Nu este cazul sa dezvolt.

In perioada Razboiului rece, a fost lansata „Doctrina Brejnev” – tot o afirmare a unui principiu al neamestecului in afacerile interne dar vizand ansamblul tarilor socialiste fata de actiunea occidentala. Cazul Cehoslovaciei, din 1968, este elocvent…citeste INTEGRAL aici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *