Capitala se află la un pas de carantina de week-end dacă trendul infecțiilor se menține. Deja Timișoara este primul mare oraș din România unde va fi instituită carantina de noapte în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, după ce rata de infectare a trecut de 4 cazuri de COVID la mia de locuitori, în timp ce Bucureștiul se apropie și el cu pași mari de acest prag – scenariul roșu închis. Acesta prevede că circulația persoanelor în afara locuinței în zilele de vineri, sâmbătă și duminică este interzisă între orele 20:00 – 5:00, cu anumite excepții, iar magazinele se vor închide la ora 18:00. Alte localități mai mici din România sunt deja în carantină totală. Cum arată restricțiile pentru fiecare prag?

Alte localități, mai mici, sunt deja în carantină totală.

Rata de infectare în Capitală a ajuns astăzi la 3,3 la mia de locuitori, în condițiile în care la 1 septembrie incidența cazurilor de COVID-19 era de 0,85 la mie, iar în 17 septembrie a fost depășit pragul de 2 la mie. Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență urmează să se întrunească pentru a decide noi restricții, în cazul foarte probabil în care rata va continua să crească. Practic, rata de infectare s-a triplat în Capitală, în ultimele 3 săptămâni.

Scenariile colorate – patru praguri pentru interdicții și scenarii care se bazează pe praguri diferite pentru școli

Scenariile “galben” și “roșu” pentru localitățile din țară în funcție de cazurile de coronavirus nu există oficial. Ele apar în relatările de presă, dar documentele oficiale vorbesc doar de praguri de la care se aplică diverse interdicții.

Mai exact, în ultima Hotărâre de Guvern care prelungește starea de alertă (HG 932 din 9 septembrie 2021) se stabilesc două praguri de la care se impun interdicții și se închid locuri (2-3 la mia de locuitori și peste 3 la mia de locuitori), precum alte două praguri de la care se instituie carantina de noapte, fie doar în weekend, fie permanent (4 și 7,5 la mia de locuitori, respectiv).

În schimb, parcă pentru a contribui la confuzie, există alte două scenarii atunci când discutăm de desfășurarea orelor în școli, după alte praguri stabilite de către Ministerul Educației și Ministerul Sănătății. Mai exact, scenariul galben (scenariul 1) pentru școli presupune o incidență până în 6 la mia de locuitori, iar scenariul roșu (scenariul 2) presupune o incidență egală sau mai mare de 6 la mia de locuitori. Vezi aici ce înseamnă mai exact fiecare scenariu de funcționare a școlilor….citeste INTEGRAL aici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *