Producătorii se tem că transpunerea în România a Directivei europene care ar trebui să-i protejeze de abuzurile hypermarketurilor va fi un fiasco. Aceștia avertizează că lobby-ul puternic făcut de marii retaileri pe lângă parlamentari va avea drept consecință o formă finală a legii care să-i îngroape definitiv pe producătorii români.

Războiul dintre hypermarketuri și producătorii români se apropie de final, Camera Deputaților fiind obligată să transpună în lege prevederile Directivei europene care elimină practicile comerciale incorecte ale marilor retaileri. Reprezentanții producătorilor români semnalează că se fac presiuni asupra parlamentarilor astfel încât legea să iasă net în favoarea practicilor abuzive ale hypermarketurilor.

”Marii retaileri au încercat, prin parlamentari, să introducă în proiectul de act normativ prevederi care, practic, legiferau practicile neloiale față de producători. Noi cerem plată la 7 zile a mărfurilor perisabile, pentru că nu poți să plătești o marfă care se vinde în 3-4 zile la 30 de zile, la 40 sau 60 de zile, pentru că asta înseamnă că noi finanțăm hypermarketurile. În fapt, aceste hypermarketuri nu sunt altceva decât niște mega spații de expoziție, unde fiecare producător merge și își expune marfa. Abia după ce se vinde marfa furnizorul își încasează banii, evident după ce i se opresc toate taxele. Niciodată un hypermarket nu-și investește fondul de capital în marfă. Mai mult, marfa depreciată în magazin este returnată furnizorului, pentru că recepția mărfii se face abia la plata facturii. Dacă furnizorul livrează 3 tone de roșii și în magazin s-a depreciat o tonă, hypermarketul plătește doar două tone de roșii. Sau se pun niște targeturi și, dacă nu le atingi, te penalizează. De exemplu, faci contract pentru 500 de tone de roșii, livrezi 250 de tone, iar pentru celelalte 250 de tone nu mai primești comandă de la magazin, că a găsit în altă parte mai ieftin. Și tot pe furnizor îl penalizează”, ne-a declarat Ionel Arion, președintele Federației Naționale Pro Agro.

Se căpușează subvențiile
Reprezentanții producătorilor români se plâng de faptul că marii retaileri pun tot felul de condiții restrictive în contracte, ajungându-se la o decapitalizare fără precedent….citeste INTEGRAL aici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *