În prima săptămână din octombrie este aşteptată unda verde de la Agenţia Europeană a Medicamentului pentru doza trei. Românii cu imunitatea foarte slăbită vor beneficia primii de a treia doză de vaccin anti-COVID. Autorităţile se aşteaptă ca autorizarea de la Agenţia Europeană a Medicamentului să vină până la data de 4-5 octombrie. Pe lângă cei mai vulnerabili, vor primi încă o doză de vaccin şi cei care sunt complet imunizați de cel puţin 6 luni și care nu au fost confirmaţi cu COVID.

De luna viitoare, cei mai vulnerabili vor putea primi şi o doză suplimentară de vaccin anti-COVID de tip ARN mesager, pentru mai multă protecţie în faţa variantei Delta. Persoanele aflate sub tratament pentru cancer, cele cu transplant sau cu diverse imunodeficienţe, vârstnici de peste 65 de ani, dar şi persoanele care iau tratamente care le slăbesc imunitatea vor avea din start în schemă o doză adiţională.

Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național pentru Vaccinare (CNCAV): “Dacă este o persoană din acele categorii de risc, cu imunosupresie, schemele propuse sunt la patru săptămâni de la cea de-a doua doză, deci, practic, zero – o lună – două luni”.

A doua recomandare se referă la celelalte persoane expuse riscului de infectare cu SARS-CoV-2, precum personalul medical. Dar şi la restul populației.

Cei care vor să-şi întărească imunitatea obţinută prin vaccinare vor putea primi o doză de rapel la cel puțin 6 luni de la schema inițială. Cei vaccinaţi care au fost confirmaţi cu COVID nu vor primi a treia doză, fiindcă, în cazul lor, nu este necesară. Valeriu Gheorghiță: “După o schemă completă de vaccinare cu două doze, dacă mai ai și istoric de trecere prin boală, indiferent de intervalul de timp față de schema de vaccinare, nivelul anticorpilor este mult mai crescut”.

Sursa: stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *