Varianta Delta a Covid-19 este la fel de contagioasă ca varicela, are probabil efecte mai grave decât predecesorii săi și persoanele infectate par să o transmită indiferent dacă sunt sau nu vaccinate, conform documentelor oficiale ale SUA.

Aceste constastări, care se bazează pe studii științifice, apar într-o prezentare care circulă intern în cadrul Centrelor pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), principala agenție de sănătate din Statele Unite.

„Războiul s-a schimbat”

Dezvăluite de Washington Post, aceste documente, a căror autenticitate a fost confirmată de AFP, sunt însoțite de un avertisment către cei responsabili: „războiul s-a schimbat”. Directorul CDC, Rochelle Walenksy, s-a bazat pe datele din prezentare pentru a recomanda din nou portul măștii de protecție în interior pentru persoanele vaccinate, în zonele cu risc ridicat.

Prezentarea se bazează în special pe o analiză efectuată în Provincetown, Massachusetts, unde aproape 900 de cazuri de Covid au fost detectate după festivitățile de Ziua Națională din 4 iulie, deși trei sferturi dintre participanții la eveniment au fost vaccinați.

Cu toate acestea, nu a existat „nicio diferență” în încărcătura virală a persoanelor vaccinate sau nevaccinate, conform prezentării CDC, care pare să indice același grad de contagiozitate, indiferent de statutul vaccinal.

În schimb, au existat puține spitalizări (șapte până în prezent) și nu au existat decese legate de acest focar, potrivit site-ului local de știri Masslive.com.

Această constatare „este principalul factor în schimbarea recomandărilor CDC” cu privire la măștile de protecție, explică Celine Gounder, specialist în boli infecțioase la Universitatea din New York: „Nu este pentru a proteja persoanele vaccinate care, dacă sunt infectate , vor avea simptome ușoare sau deloc, dar constatăm că ele pot contamina alte persoane”.

Vaccinarea, cea mai bună armă

Vaccinarea rămâne, totuși, cea mai bună apărare împotriva unei variante care a devenit atât de contagioasă, încât acționează aproape ca un virus diferit, atingând țintele mai rapid decât Ebola sau răceala comună, arată CDC, scrie Digi 24.

În ceea ce privește mortalitatea, varianta Delta este comparabilă cu tulpina inițială a noului coronavirus, în timp ce SARS, Ebola și alte boli au rate de mortalitate mult mai mari, se mai arată în raport. În continuare, există un risc mai mare de spitalizare și deces în rândul vârstnicilor în raport cu persoanele mai tinere, indiferent de statutul de vaccinare.

Documentul a prelucrat date obținute recent, încă nepublicate, din anchetele epidemiologice făcute în focarele de infecție, precum și studii externe.

Sursa: national.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *