Salvamontiştii din Suceava avertizează că stratul de zăpadă ajunge până la 50 de centimetri grosime în masivele Rarău, Giumalău, Suhard şi Bistriţei şi până la un metru în Masivul Călimani, recomandându-le turiştilor care vor să meargă la munte să se echipeze corespunzător, să ţină cont de atenţionările meteorologilor şi să evite zonele cu acumulări de zăpadă, relatează News.ro.

“Stratul de zăpadă în toată zona montană a judeţului Suceava (peste 1300 m) este cuprins între 15 şi 50 cm grosime în masivele Rarău, Giumalău, Suhard, Bistriţei şi de cca 80 – 100 cm în masivul Călimani, strat mai consistent pe versanţii nordici. În zonele unde vântul a viscolit zăpada (de regulă la limitele dintre pădure şi golul alpin) şi pe jgheaburi, grosimea stratului de zăpadă poate depăşi 2,5 m”, arată reprezentanţii Salvamont Suceava.

Ca urmare, aceştia avertizează că, din cauza variaţiilor de temperatură, este posibilă formarea de gheaţă pe unele poteci turistice, cum ar fi circuitul Pietrele Doamnei, masivul Rarău – marcat cu cruce albastră şi au recomandat turiştilor folosirea colţarilor sau a altor echipamente care pot preveni alunecările pe gheaţă.

Turiştii sunt sfătuiţi să ţină cont de atenţionările de vreme rea, respectiv cod galben/portocaliu (vânt, precipitaţii, etc.) şi să nu se hazardeze pe traseele care urmăresc crestele montane sau traseele dificile de acces în zona de creastă pentru că, din cauza vizibilităţii scăzute orientarea poate fi dificilă, iar marcajele turistice, exceptând stâlpii indicatori, sunt încă acoperite de zăpadă…citeste INTEGRAL aici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *