Alegerile parlamentare 2020 au luat startul la ora 7:00. Sunt așteptați să voteze peste 18 milioane de români și să aleagă aleagă parlamentarii care ne vor face legile în următorii paru ani. Până la ora 21:00 se speră că alegătorii se vor mobiliza și se vor prezenta în număr cât mai mare să pună ștampila pe buletinele de vot. 

UPDATE 12:00 Prezența la vot mi mică decât în 2016

Prezenţa la vot pe ţară la scrutinul parlamentar a fost, duminică, până la ora 12,00, de 10,69%, respectiv 1.945.354 de alegători, potrivit datelor anunţate de Biroul Electoral Central (BEC).

În mediul urban, s-au prezentat la urne 1.105.081 de alegători, iar în rural – 840.273. Un număr de 683 de alegători au votat cu urna mobilă.

La alegerile parlamentare din 2016, prezenţa la urne pe ţară până la ora 12,00 a fost de 12,47%.

UPDATE 11:25 Traian Băsescu și-a exercitat dreptul la vot

Traian Băsescu a votat „pentru dreapta” și pentru ca viitorul Parlament să poată avea o majoritate făcută de partidele cu orientare politică de dreapta, care merg către dezvoltare, nu către consum. 

UPDATE 11:20 Prezență la vot de 8% până la această oră

Până la ora 11.20 au votat deja 8% dintre români. Sunt 24.824 de persoane care au mers la urne până la această oră.

UPDATE 11:15 Primarul General al Capitalei a votat

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, spune că a votat pentru dezvoltare, colaborare și pragmatism.

UPDATE 10:30 În anumite secții din țară au votat deja 50% din alegători

În șase secții din întreaga țară trecuseră deja pe la urne, la ora 10.30, peste 50% dintre cei înscriși pe liste. În mai multe județe erau deja secții în care votase peste o treime din electorat.

UPDATE 10:24 Ministrul Sănătății a votat în municipiul Huși

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a votat, duminică, împreună cu soția sa, la Şcoala “Sf. Ecaterina” din municipiul Huşi.

UPDATE 10:18 A votat ministrul Transporturilor

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a votat la Sălaj și spune că a ales „dezvoltarea României”.

UPDATE 10:10 Liderul UDMR a votat

Kelemen Hunor a declarat că se așteaptă de la viitorul Parlament „stabilitate politică, predictibilitate şi mai puţine certuri inutile”.

UPDATE 10:00 Aproape 1 milioane de persoane au votat

La trei ore de la deschiderea urnelor de vot au pus ștampila aproape 950.000 de alegători, puțin peste 5% din numărul total de votanți înscriși pe listele de vot din toată țara. Prezența este doar puțin mai redusă decât cea de acum patru ani, de la alegerile parlamentare anterioare. 

UPDATE 9:45 A votat și Elena Băsescu, PMP, la Constanța

„Am votat cea mai bună echipa pentru  județ și cel mai bun program de guvernare pentru țară. Am votat pentru copiii noștri. Sperăm să fie mai mulți parlamentari în viitoarea legislatură care să susțină creșterea natalității și familiile monoparentale. Îndemn toți constănțenii să vină la vot.”

UPDATE 9:30 Candidatul PSD Alexandru Rafila a votat

UPDATE 9:12 Klaus Iohannis a votat la liceul teoretic Jean Monnet din București

UPDATE 9:10 Prezență la urne de aproape 3%

Până la această oră s-au prezentat la urne aproape 3% dintre alegători. Sunt aproape 500.000 de persoane care au votat până acum, prezența la urnefiind de 2,80%. La aceeași oră, la alegerile parlamentare de acum patru ani, prezența la urne era similară. 

UPDATE 8:58 Sorin Grindeanu a votat pentru „schimbare”

UPDATE 8:43 Vicepremierul României, Raluca Turcan, a votat de la Sibiu

UPDATE 8:40 Candidații USR PLUS pentru Parlament au votat

UPDATE 8:26 Premierul Ludovic Orban a votat în localitatea Dobroești

Prim-ministrul Ludovic Orban a votat în Dobroești, localitatea de la periferia Capitalei care se află sub carantină. 

UPDATE 8:22 Liderul PSD Marcel Ciolacu a votat la Buzău.

UPDATE 8:18 Fostul premier Dacian Cioloș a transmis un mesaj de mobilizare după ce a votat.

UPDATE 8:00 Peste 1% dintre alegători s-au prezentat la urne

Aproximativ 235.000 de alegători se prezentaseră la urne, până la ora 8, conform datelor publicate de Autoritatea Electorală Permanentă. Cei mai mulți, 137.000, erau din mediul urban în vreme ce 97.000 era din mediul rural.

UPDATE 7:00 Cozi la secții, politicieni importanți prezenți la urne la prima oră

Politicieni importanți, precum ministrul de interne Marcel Vela și fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, au ținut să fie prezenți în secții la deschiderea lor. Înainte de ora 7 erau deja cozi în unele zone, cum ar fi Liceul Jean Monnet din București. În mai puțin de jumătate de oră votaseră peste 2.000 de persoane.

S-au deschis urnele pentru alegerile prezidențiale: peste 18 milioane de români, așteptați la vot

S-au deschis urnele pentru alegerile parlamentare și peste 18 milioane de români sunt așteptați, duminică, să își aleagă reprezentanții în parlament. Cei care câștigă alegerile de astăzi vor face legile și vor lua deciziile în următorii patru ani.

La nivelul întregii țări sunt organizate aproape 19.000 de secții de votare, care vor fi deschise până la ora 21.00. Acestora li se adaugă cele 748 amenajate în diaspora.

Procesul electoral în țară se desfășoară într-o singură zi, iar parlamentarii sunt aleși într-un singur tur.

Senatorii și deputații vor fi aleși pe liste, prin urmare, alegătorii vor vota partidul pe care îl doresc, iar reprezentanții acestora vor ajunge în parlament în ordine de pe liste.

Peste 18 miliaone de români pe listele electorale la alegerile parlamentare 2020

Potrivit Autorității Electorale Permanente, numărul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 2 decembrie este de 18.191.396. Aceștia sunt așteptați să voteze în cele 18.802 secţii de votare deschise în țară. Cele mai multe secții sunt în București, peste 1.200.

De asemenea, în operaţiunile electorale sunt angrenați – peste 37.000 de preşedinţi şi locţiitori, aproximativ 23.000 de operatori de calculator şi peste 150.000 de reprezentanţi ai partidelor politice.

Cine candidează la alegerile parlamentare din 6 decembrie

Anul acesta, numărul candidaților la alegerile parlamentare a crescut comparativ cu alegerile precedente, din 2016. Actualele liste conțin 7.136 de candidați, față de 6.476 în urmă cu patru ani.

Astfel, după data de 6 decembrie, vor ajunge în noul legislativ al României 465 de parlamentari dintre care 136 vor fi senatori și 329 vor fi deputați.

Documentele necesare pentru a vota la alegerile parlamentare 2020

Potrivit legii electorale, alegătorii pot vota pe baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar în cazul elevilor din şcolile militare.

Având în vedere că anul 2020 a fost unul deosebit din cauza pandemiei, BEC a anunțat că la alegerile parlamentare de duminică se va putea vota și cu un act de identitate al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020.

Având în vedere că se votează parlamentarii, care sunt arondați unei circumscripții, alegătorii își pot exercita dreptul la vot doar la secția de votare arondată adresei la care au reședința. Totuși, dacă alegătorul se află într-o altă localitate din aceeași circumscripție în care se află secția la care este arondat, atunci poate vota la orice secție de votare.

Acest lucru nu este valabil în București, însă. În Capitală, alegătorii pot vota doar la secția la care sunt arondați.

La ora 21.00, odată cu închiderea secțiilor de vot, vor fi publicate și rezultatele exit-poll-urilor. Acestea vor oferi o primă imagine a rezultatului alegerilor.

Având în vedere pandemia de COVID-19, persoanele care sunt în izolare sau carantină din cauza infectării cu noul coronavirus, vor putea vota prin intermediul urnei mobile.

Aceștia au avut la dispoziție până vineri, 4 decembrie, să facă o cerere către Biroul Electoral de Circumscripție de care aparțin, pentru a primi urna mobilă.

Totuși, primele rezultate oficiale for fi anunțate de BEC abia în cursul nopții.

Alegerile parlamentare în diaspora 

Românii din diaspora au la dispoziție două zile pentru a vota. Prima zi s-a încheiat, sâmbătă la ora locală 21.00. 

Trei sferturi de milion de români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate sunt așteptați sâmbătă şi duminică la urne, pentru a-şi alege reprezentanţii în noul parlament. Pentru diaspora sunt alocați 2 senatori și 4 deputați.

Sâmbătă, până la ora 23:00 au votat în diaspora 86.640 de alegători, dintre care 65.311 au mers la cele 751 de secții, iar 21.329 au votat prin corespondență, conform datelor live ale Autorității Electorale Permanente.

Din totalul de 18.191.396 alegători, numărul celor care au votat până acum reprezintă 0,48%. Votul în disapora va continua până mâine noapte dată fiind diferența de fus orar dintre țările de pe glob unde se află români.

Sursa:Puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *