Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică seară, contactată de ȘTIRIPESURSE.RO, că este ilegală soluția avansată de Traian Băsescu pentru rezolvarea datoriei municipalității către Costică Constanda

  • „Dl Basescu face declaratii halucinante si periculoase! Nu poate nici PresedinteLE Romaniei, nici Premierul si nici Primarul General sa cedeze o parte din patrimoniul tarii, respectiv din patrimoniul Municipiului Bucuresti – o suprafata de teren -, prin simpla lui semnatura! “Solutia salvatoare “ a Domnului Basescu este nelegala! Orice decizie care priveste Patrimoniul orasului se ia de catre Consiliul General, prin vot de doua treimi. Nu-i ajunge ca l-a improprietarit din pixul lui pe Costanda, pe Lege 10, acum ar mai vrea o dispozitie tot din pix, fara nicio baza legala! Si cand ne gandim ca aceasta persoana a fost si primar general si presedinte, de vreo doua ori! Nu este rusinos sa nu stii, sa nu te pricepi – poti sa intrebi un specialist -, este rusinos sa te crezi genial, propunand solutii ilegale!”, a transmis Gabriela Firea.

Fost primar al Capitalei, Traian Băsescu a declarat duminică la Digi24 că actualul edil Gabriela Firea poate să rezolve rapid problema datoriilor municipalității către Costică Constanda.

„Se poate debloca foarte simplu, cu o evaluare credibila si un schimb de terenuri, nu e alt drum, consilierii generali sa fie convinsi ca evaluarea este corecta si sa aprobe. Daca voi candida, situatia va fi deblocata in cateva ore, prin dispozitie de primar ii dau lui Constanda terenul din Satul Francez. O deblochez in cateva ore”, a zis Traian Băsescu.

Momentan, conturile primăriei Capitalei sunt blocate de omul de afaceri Costică Constanda, care a câștigat definitiv în instanță un proces contra municipalității și trebuie să primească 115 milioane de euro.

Traian Băsescu a adăugat că fiecare zi care trece fără rezolvarea problemei va însemna dobânzi mari care vor fi plătite tot de bucureșteni. „Penalitatile nu sunt mici”, a indicat fostul primar.

Primarul general, Gabriela Firea, a vorbit vineri despre posibilitatea contractării unui împrumut, în vederea achitării eşalonate a datoriei către omul de afaceri Costică Constanda, menţionând totodată că pentru un astfel de demers este necesară aprobarea Ministerului Finanţelor Publice.

Precizările au fost făcute la Antena 3, după ce avocaţii omului de afaceri au executat contul Primăriei Capitalei.

“Noi nu avem aceşti bani, pentru că suma reprezintă aproape 20% din bugetul total al Municipiului Bucureşti. Am făcut deja solicitare scrisă către Ministerul de Finanţe să fim primiţi la începutul săptămânii viitoare într-o audienţă urgentă. Ca şi soluţie ar fi aceea de a ni se ridica gradul de îndatorare de la 8, cât este acum, la o cifră ceva mai mare, astfel încât să putem contracta un împrumut de la bănci private, pentru a fi în măsură să plătim – bineînţeles, eşalonat – această sumă, astfel încât să nu rămână blocată întreaga Capitală. (…) Soluţia imediată este aceea de posibilitate să contractăm un nou împrumut, dar acest lucru nu putem să îl facem de unii singuri. Avem nevoie de aprobare de la Ministerul de Finanţe, deoarece există o centrală care aprobă toate împrumuturile UAT-urilor din ţară”, a declarat Gabriela Firea.

Primarul general şi-a exprimat îndoială în legătură cu faptul că problema va putea fi soluţionată în cadrul următoarei şedinţe de Consiliu General, în condiţiile în care nu a fost rezolvată în alte patru şedinţe ale CGMB.

“Noi vom avea săptămâna viitoare din nou o şedinţă de Consiliu General, dar este greu de crezut că acest proiect va trece. În primul rând, dacă vă aduceţi aminte, acum câteva zile chiar un consilier general al USR, în timpul şedinţei de Consiliu, ne-a anunţat că nu poate să participe la vot deoarece este într-o incompatibilitate, familia sa urmând să primească şapte milioane de euro de la omul de afaceri Costică Constanda. Deci iată ramificaţii politice până în ziua de astăzi, de la acel moment, când omul de afaceri a primit, practic, acele decizii din partea Primăriei Capitalei. Este greu de crezut că acest proiect va mai trece, deşi eu l-am ridicat încă o dată astăzi, prin convocatorul pe care l-am semnat împreună cu colegii mei pentru o nouă şedinţă de Consiliu General”, a spus Firea.

Edilul general a adăugat că Primăria poate face “plăţi minimale”, dar nu poate realiza investiţii.

“Noi putem să facem acum plăţi minimale. În rest, tot ceea ce ţine de investiţii – Spitalul Metropolitan, Pasajul Doamna Ghica, Prelungirea Ghencea, Podul Ciurel – absolut toate investiţiile sunt blocate, pentru că nu putem să mai facem niciun fel de plată”, a arătat Firea.

“În acest moment, conturile Primăriei Capitalei sunt blocate, iar proiecte de importanţă majoră pentru dezvoltarea Bucureştiului sunt puse în pericol. Mă refer aici la obiective de investiţii precum Spitalul Metropolitan, Pasajul Ciurel, Pasajul Doamna Ghica sau Prelungirea Ghencea. Este o situaţie dificilă pentru Bucureşti, trebuie să punem în aplicare o sentinţă definitivă şi irevocabilă a instanţei, pronunţată în anul 2019, după procese care au durat 20 de ani. Sunt decizii pe care nu le-am luat noi, dar pentru care trebuie să plătim. Municipiul Bucureşti trebuie să-i returneze lui Costică Constanda 115 milioane euro, ceea ce reprezintă 20% din bugetul anual al Capitalei”, a precizat Gabriela Firea.

sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *