Avocatul Poporului: “Internarea în spital NU trebuie să fie condiţionată de testarea COVID-19”

Avocatul Poporului a transmis, vineri, că internarea în spital nu ar trebui condiţionată de testarea COVID-19. În caz contrar, aceasta ar reprezenta ”nu doar un abuz, dar şi un pericol de izbucnire a unor noi focare”.

Avocatul Poporului a reacționat astfel după foarte multe reclamaţii şi articole de presă care susțin că pacienţilor li se solicită teste pentru coronavirus la internarea pentru alte afecţiuni.

”Considerând că rezolvarea urgenţelor medicale (altele decât cele generate de COVID-19), cât şi internările programate sunt de maximă importanţă pentru respectarea dreptului la sănătate al oamenilor, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi a întreprins demersuri la Ministerul Sănătăţii”, a transmis instituţia.

Sursa citată a precizat că, din răspunsul primit de la Ministerul Sănătăţii, situaţia este reglementată. Astfel, ”potrivit prevederilor Ordinului ministrului sănătăţii nr. 828/2020 cu modificările şi completările ulterioare, la prezentarea în spital se realizează triajul tuturor persoanelor şi, în funcţie de simptomatologia prezentată, cazurile suspecte vor fi internate în zone speciale de izolare (zone-tampon), urmând a fi testate prin RT-PCR pentru infecţia cu SARS-CoV-2, în zona-tampon vor primi toată asistenţa medicală necesară pentru afecţiunea/afecţiunile lor până la sosirea rezultatului acestui test”.

”Pacienţii care în urma triajului nu au motiv să fie consideraţi cazuri suspecte pentru infecţia cu SARS-CoV-2 vor fi internaţi în secţiile aferente patologiei pe care o prezintă, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între pacienţi”, a mai transmis Avocatul Poporului, citând din răspunsul primit de la Minusterul Sănătăţii.

sursa:puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *