SUA cere formarea unei coaliţii internaţionale împotriva Chinei. România nu a decis încă dacă se va alătura, iar preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că este în curs o analiză pentru luarea unei hotărâri. Profesorul Mircea Coşea a explicat care ar fi avantajele României într-o colaborare cu China, dar a arătat şi de ce depinde o astfel de colaborare.

Recent, secretatul de stat Mike Pompeo a invitat țările democratice ale lumii la constituirea unei coaliții internaționale pentru a contracara amenințarea reprezentată de regimul comunist de la Beijing, printre argumente fiind modul inacceptabil în care au gestionat pandemia de COVID-19. ADVERTISINGnull

În acest context, Klaus Iohannis a fost întrebat cum vede alăturarea României la o astfel de coaliție și dacă are în plan să discute cu partenerii noștri strategici. null

“Este evident că balanța geopolitică de putere se schimbă, cum se schimbă și balanța geopolitică economică. Aceste lucruri ne afectează și pe noi, poate nu așa direct ca pe alții, dar toată lumea e afectată de schimbările în balanța puterii globale. În consecință, am luat act de această declarație, vom face propria evaluare și vă asigur că Diplomația Română are capacitatea să analizeze și să dea un răspuns la aceste schimbări geopolitice”, a declarat Klaus Iohannis în cadrul unei conferinţe de presă. 

Relaţia cu China, decisă de… cancelariile străine

“Este o decizie politică sută la sută. Sigur că orice relaţie economică cu China în momentul actual este benefică pentru România. Chinezii caută unde să se ducă, caută să suplinească golurile pe care le au prin războiul comercial cu SUA şi ar investi într-o parte şi în alta, şi în IT, şi în comunicaţii, şi în industria atomică, dar şi în industrii mai simple, cum este cea auto. Dar noi am fost mai catolici decât Papa şi am ascultat adliteram indicaţiile UE, care ne-a tot blocat să facem investiţii chineze sau să lucrăm cu China.

Avem o oarecare încurajare din partea Germaniei, care este un partener important al Chinei, dar este o decizie politică. Dacă cei care fac politica din România consideră că putem da drumul relaţiilor economice cu China, chinezii ar putea veni în România cu multe lucruri importante. Dar asta nu ţine de noi, ci de discuţiile din cancelariile străine la care noi nu participăm”, a declarat Mircea Coşea în exclusivitate pentru DC NEWS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *