Liderii ţărilor europene şi ai instituţiilor Uniunii Europene se apropie de un acord asupra planului de relansare economică post-pandemie, afirmă oficiali prezenţi la summitul de la Bruxelles citaţi de presa germană şi franceză și preluați de agerpres.

Un oficial european a declarat că ţările europene sunt aproape de un acord în privinţa subvenţiilor oferite prin Fondul UE de relansare. În loc de suma de 500 de miliarde de euro, solicitată de Franţa şi Germania, dar contestată de Austria, Olanda, Danemarca, Suedia şi Finlanda, noul plan prevede fonduri nerambursabile de 390 de miliarde de euro, informează agenţia DPA şi site-ul TagesSchau.de. Rămâne de văzut care va fi cuantumul total al Fondului de relansare, care va include şi credite asumate în comun de cele 27 de state UE.

O sursă citată de cotidianul Le Figaro a declarat că valoarea planului de relansare va scădea de la 750 de miliarde de euro la 700 de miliarde de euro, dintre care 390 de miliarde vor fi subvenţii şi 310 miliarde de euro credite rambursabile.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat luni după-amiază, înaintea unei noi sesiuni de negocieri, că a propus un nou proiect, care este “rezultatul unui efort colectiv extrem de intens”.

“Ultimele etape sunt întotdeauna cele mai dificile, dar eu sunt încrezător. Sunt convins că este posibil un acord”, a afirmat Charles Michel.

Sursa: stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *