Analiştii financiari estimează deprecierea leului până la un curs mediu de 4,96 lei/euro în următoarele 12 luni, în timp ce rata anticipată a inflaţiei va înregistra o valoare medie de 2,33%, potrivit Asociatiei CFA Society.

Datele colectate de CFA arată că, pentru orizontul de 6 luni, majoritatea analiştilor incluşi în sondajul lunar anticipează un curs de 4,89 lei/euro

“Peste 95% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală. Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de şase luni este de 4,8991, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9608, in conditiile in care anticipatiile individuale au variat intre 4,8500 si 5,1000. Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (iulie 2021/iulie 2020) a inregistrat o valoare medie de 2,33%”, transmit analiştii CFA, conform Mediafax.

Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica, a fost lansat de catre CFA Romania in luna mai 2011 si reprezinta un indicator prin intermediul caruia asociatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an

În ceea ce priveşte Indicatorul de Incredere Macroeconomica al CFA pentru luna iunie, acesta a scăzut fata de luna anterioara cu 1,9 puncte pana la valoarea de 34,1 puncte, iar fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul a scazut cu 16,8 puncte, evoluţie datorată in special componentei de anticipatii a Indicatorului.

“Astfel, Indicatorul conditiilor curente a crescut, fata de luna anterioatra cu 2,7 puncte, pana la valoarea de 22,1 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul conditiilor curente a scazut cu 38,4 puncte). Indicatorul anticipatiilor a scazut in luna iunie cu 4,2 puncte pana la valoarea de 40,1 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 5,9 puncte) ”, spun analiştii CFA.

Este de remarcat faptul ca, peste 74% dintre participanti (record istoric al sondajului) considera preturile proprietatilor imobiliare din marile orase ca fiind supraevaluate.

Începând cu luna aprilie, CFA Society a interogat analiştii şi cu privire la impactul economic al pandemiei de COVID-19, deficitul bugetului de stat anticipat pentru 2020, evoluţia PIB pentru anul în curs, precum şi rata şomajului la finalul lui 2020.

Răspunsurile centralizate arată că cea mai mare parte a respondenţilor anticipează un impact economic al cornavirusului care se va resimti puternic pana in T1/2021, deficitul bugetului de stat anticipat pentru 2020 este de 8,4%, PIB-ul va scădea cu 4,4% în timp ce rata şomajului va creşte cu 7,3% până la finalul anului

Sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *