Valer Dorneanu, preşedintele Curţii Constituţionale, răspunde atacurilor venite dinspre Ludovic Orban şi alţi lideri PNL, după decizia pe tema carantinei. Dorneanu afirmă că se “încearcă să se abată atenţia populaţiei şi să se ducă vinovăţia pe CCR”.

“CCR nu a intrat în polemică cu privire la justificarea măsurilor. Am spus de la început că toate aceste măsuri care vizează restrângerea unor drepturi nu pot fi luate decât prin lege. L-aş invita pe domnul prim-ministru să citească articolul 53 din Constituţie. Problema noastră este că orice asemenea măsură trebuie să fie luată într-un cadru legal, constituţional”, a declarat Dorneanu, la Antena 3.

Cu referire la îndemnul lui Orban către cetăţeni de a nu ţine cont de deciziile CCR, Dorneanu a afirmat că “sunt inadmisibile asemenea afirmaţii”.

“Eu nu vreau să folosesc alte calificative. Apropo la referirile la Europa. Să se vadă recomandările Comisiei de la Veneţia, cum trebuie luate asemenea măsuri. Îi rog să se uite prin deciziile Curţii de la Karlsruhe, care a criticat deciziile la nivel federal şi la nivelul landurilor care au afectat drepturile şi libertăţile.

Aproape că nu pot concepe cum un prim-ministru care e responsabil de tot ce se întâmplă în ţara asta să poată spune aşa ceva. Este inadmisibil ca un prim-ministru să îndemne populaţia, să îndemne autorităţile să nu respecte deciziile CCR. Din nicio decizie a noastră nu rezultă că trebuie liuate aceste măsuri.

Îl pune şi pe cetăţean într-un dubiu: ce să mai respecte? Toate aceste măsuri trebuie luate prin lege, nu comentam noi din punct de vedere medical. Oare cum a fost posibil zilele acestea să existe un fel de îndemn al preşedintelui să se adopte o lege? De la început trebuia să se procedeze aşa. Autoritatea de stat nu este a cuiva anume, ci a tuturor acestor autorităţi împreună. Ele trebuie să fie responsabile, nu duşmănoase. Nu e o competiţie care scoate legea mai repede. Principiul loialităţii trebuie respectat, nu invocat. Eu refuz să cred că sunt parlamentari din diverse forţe care nu înţeleg nevoia unor măsuri. Trebuie să existe coresponsabilitate”, a declarat Valer Dorneanu.

sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *