Poliţiştii au făcut faţă cu greu situaţiei, iar gazele lacrimogene au fost utilizate pentru a dispersa protestatarii. Se întâmplă în Serbia, iar situația e departe de a fi una simplă. Potrivit Deutsche Welle, la sârbi nu e vorba neapărat despre o revoltă împotriva carantinei, nu e vorba despre faptul că oamenii nu ar crede în existența virusului, ci dimpotrivă. De altfel, unul dintre simbolurile acestui protest este un bărbat al cărui tată a murit din cauza coronavirusului, pentru că în spitale nu existau suficiente ventilatoare.

Este, în fapt, o revoltă împotriva conducerii președintelui Aleksandar Vučić și a modului în care acesta a administrat această criză, simulând că s-a ajuns la o situație de normalitate pentru a urmări scopuri politicianiste.

„În ţara noastră avem dictatură. În seara asta, poliţia noastră sârbească ne-a bătut, ne-a maltratat, pentru că am ieşit. De 30 de ani avem la conducere aceiaşi oameni. Nu se mai schimbă. Vrem să schimbăm sistemul”, potrivit unui protestatar citat de media internaționale. Străzile Belgradului s-au transformat într-un poligon de lupte. Mii de sârbi sunt nemulţumiţi de decizia preşedintelui Aleksandar Vucic de a reimpune noi restricţii epidemice, inclusiv carantina. Protestatarilor li s-au alăturat şi galeriile echipelor de fotbal Partizan Belgrad şi Red Star Belgrad. Pietrele din pavaj şi cocktail-uri Molotov au fost muniţia principala a protestarilor în altercaţiile cu forţele de ordine.

Au rupt gardurile de protecţie, au mers până în uşa parlamentului, au spart geamurile

„Cetăţenii Serbiei au protestat şi ieri, şi azi, pentru că nu sunt mulţumiţi de autorităţi, nu sunt mulţumiţi de acest regim al lui Aleksandar Vucic, care este un regim criminal care a ucis libertăţile cetăţeneşti”, a declarat Dragana Rakic, vicepreşedintele Partidului Democrat din Serbia.

La Belgrad, forţele de ordine au fost depăşite de situaţie. Manifestanţii, peste 10.000 de oameni, au rupt gardurile de protecţie, au mers până în uşa parlamentului, au spart geamurile. Într-un final au fost împrăştiaţi cu gaze lacrimogene…

Manifestanții dau vina pe partidul aflat la putere că a ridicat prea repede restricțiile și acum toată țara are de suferit. Guvernul de la Belgrad avea în plan să reintroducă starea de urgență în fiecare weekend, pentru a ține sub control pandemia, dar a revenit asupra deciziei după reacția furioasă a cetățenilor. Președintele țării a anunțat că urmează să fie luate alte măsuri de protecție sanitară. E sceptic însă în  legătură cu autenticitatea revoltei și susține că în pregătirea protestului s-au implicat spioni străini.

sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *