Autorităţile chineze se concentrează în prezent asupra monitorizării siguranţei sanitare a alimentelor comercializate în cele circa 44.000 de pieţe de produse proaspete, cum a fost cea din Wuhan, considerată a fi la originea pandemiei de COVID-19.

Sau piaţa Xinfadi din capitala Beijing, de unde pare să fi pornit recent un nou focar pandemic, care între timp a fost pus sub control. În fapt, China va închide gradual toate pieţele unde se vând păsări vii, dovedind că s-a săturat de criticile tot mai asidue, la nivel mondial, în ceea ce privește  aceste piețe-focar de infecții. Pentru a reduce riscurile pentru sănătatea publică în urma răspândirii noului coronavirus, după cum a anunţat presa oficială de la Beijing, citată de agenţia EFE.

Vor fi impuse ”restricţii comerţului şi sacrificării păsărilor vii”, a declarat Chen Xu, şeful Administraţiei Statale pentru Reglementarea Pieţei, fără a da însă alte detalii. Dar el a adăugat că guvernul chinez va lua măsuri dure de asemenea împotriva comerţului ilegal cu animale sălbatice şi împotriva consumului cărnii acestora, potrivit agerpres.ro. În pofida faptului că sursa epidemiilor mortale din trecut (SARS)  sunt legate de obiceiurile alimentare ale asiaticilor, autoritățile au rămas destul de indulgente în privința comercializării și consumului de animale exotice.

Aproape orice formă de viață imaginabilă

Ceea ce în SUA sau în Europa este de neconceput, în Asia este legat de tradiția culinară. În aceste piețe se vând la grămadă crocodili, koala, pisici, câini, vulpi vii, pui de lup, salamandre uriașe, șerpi, șobolani, lilieci, păuni, porcine, gândaci, scorpioni, viermi vii, fructe de mare, aproape orice formă de viață imaginabilă. Autoritățile din China au recunoscut că nu au depistat sursa zero a infecției cu noul coronavirus, deoarece primul pacient nu a avut contact cu marfa din piața din Wuhan, dar 27 dintre cei 41 de oameni infectați în prima fază a răspândirii focarului au consumat carne din piață, scrie publicația chineză xinhuanet.com. Asta înseamnă că mediul insalubru din piața de animale exotice a servit ca un “vehicul” pentru propagarea coronavirusului.

Sursa:puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *