În ziua de 4 iulie a.c., poliţiştii argeşeni, împreună cu jandarmi, pompieri și polițiști locali, dar și cu reprezentați ai ITM, DSP și DSVSA, au acţiont în sistem integrat, în centre comerciale și zone adiacente, la unități de alimentație publică, zone de agrement, zone cu aflux ridicat de persoane, precum și mijloace de transport în comun.

Activităţile vor continua în zilele ce urmează.

Reamintim că scopul acțiunilor este ca cetățenii să înțeleagă importanța respectării, în continuare, a recomandărilor privind limitarea expunerii în spații aglomerate și purtarea mijloacelor de protecție individuală, alături de respectarea celorlalte recomandări privind igiena personală, ținând cont mai ales de numărul ridicat de îmbolnăviri cu virusul Sars-CoV 2.

Au fost verificate, în principal, felul în care societățile comerciale aplică măsurile specifice de diminuare a riscurilor, pentru activitățile desfășurate în spațiul public, privat sau închis, care constau în purtarea mijloacelor de protecție individuală de către angajați și clienți, modul de amenajare a teraselor pentru asigurarea distanțării fizice, asigurarea accesului și participarea la evenimente a unui număr limitat de persoane.

În cadrul acţiunilor punctuale desfăşurate în cursul zilei de ieri, au fost verificate *peste 120 de societăţi comerciale,* fiind vizate atât localuri de alimentaţie publică, cât şi ştranduri, unităţi comerciale care organizează evenimente pe timp de zi şi de noapte, mijloace de transport în comun, cum sunt autobuze, maxi-taxi şi trenuri, dar şi zone turistice, care în această perioadă sunt fregventate de un număr ridicat de persoane.

În cadrul acţiunilor au fost legitimate peste 400 de persoane, au fost verificate peste 100 de autovehicule, iar în urma verificărilor, au fost aplicate aproape 150 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de aproximativ 30.000 de lei.

Sancţiunile au fost aplicate ca urmare a nerespectării măsurilor de protecţie individuală, precum şi nereguli specifice activităţii comerciale şi transportului de persoane cu mijloace de transport în comun. 

Vă rugăm să conștientizați importanţa măsurilor necesare în contextul situației epidemiologice actuale şi efortul comun pentru limitarea riscului de răspândire a infectiei cu Coronavirus. Astfel, măsurile sunt cu caracter temporar şi trebuie interpretate în sensul abordării unei conduite preventive, responsabile, la nivel personal, pentru limitarea riscului de a ne infecta, care va fi urmat de riscul de a transmite şi apropiaţilor această afecţiune.

Comportamentul responsabil al fiecăruia dintre noi este felul în care vom reuși, împreună, să traversăm această perioadă care a venit cu niște provocări deosebite.

Polițiștii mulțumește argeșenilor care au înțeles, în marea majoritate, să se comporte responsabil, și vă asigurăm că vom fi prezenți, în continuare, la datorie!

Exemple:

În cursul după-amiezei de 4 iulie a.c., poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice Argeş, împreună cu poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Piteşti şi inspector de specialitate din cadrul ITM Argeş, au acționat pe raza municipiului Pitești, la punctele de lucru ale mai multor societăți comerciale de tipul ştrandurilor şi localurilor de alimentaţie publică de zi, pentru verificarea repectării normelor specifice stării de alertă, a legalității actelor de comerț şi a respectării legislaţiei muncii.

În urma verificărilor, poliţiştii au aplicat 3 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 6.500 de lei, fiind aplicată masura complementară de confiscare a sumei de 429 de lei.

Sancţiunile contravenţionale au fost aplicate după cum urmează:

– 2 sancțiuni contravenționale conform O.U.G. 28/1999, privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, în valoare totală de 1.500 de lei, cu măsura complementară a confiscării sumei de 124 de lei;

– 1 sancțiune contravențională conform Legii 12/1990, privind protejarea populaţiei împotriva actelor ce comerţ ilicit, în valoare de 5.000 de lei, cu măsura complementară a confiscării sumei de 305 lei.

Totodată, organele de poliție împreună cu lucrătorii din cadrul I.T.M. Argeș au procedat la verificarea calității de angajat pentru un număr de 20 persoane din cadrul a 8 societăți comerciale. 

În ziua de 4 iulie a.c., poliţiştii din Secţiei de Poliţie Rurală Albota, care acţionau pe DN 65, pentru verificarea respectării normelor specifice stării de alertă la mijloacele de transport în comun, au depistat un bărbat de 35 de ani, din Izvoru, care conducea un maxi-taxi, fără a respecta obligativitatea emiterii biletelor de călătorie pentru persoanele transportate.

În urma celor constatate, a fost aplicată o sancţiune contravenţională, în valoare de 9.000 de lei, conform H.G. 69/2012, privind transporturile rutiere de mărfuri şi persoane.

Totodată, au fost instruiți conducătorul auto şi călătorii, cu privire la respectarea numărului de călători, conform numărului de locuri disponibil în mijlocul de transport, precum şi al recomandărilor specifice stării de alertă, referitoare la purtarea mijloacelor de protecţie individuală, a regulilor de igienă personală şi a recomandărilor medicale.

Polițiștii din cadrul Serviciului Județean de Poliție Transporturi Argeș au desfășurat activități preventive, în stațiile de cale ferată și în trenurile de călători care circulă pe rutele din judeţul Argeş, pentru conștientizarea de către călători a necesității respectării normelor de protecție pentru limitarea răspândirii virusului COVID 19, protejarea populaţiei împotriva actelor de comerţ ilicit în gări şi zone adiacente, precum şi reducerea riscului de producere a evenimentelor rutiere la trecerile la nivel cu calea ferată.

Au fost verificate 18 trenuri de călători, dintre care 4 trenuri estivale.

Au fost aplicate 22 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 9650 de lei, după cum urmează:

– 13 sancțiuni contravenționale conform Legii 55/2020, în valoare de 5.000 de lei, pentru nerespectarea măsurilor de protective individuală;

– 2 sancțiuni contravenționale conform Legii 12/1990, privind protejarea populaţiei împotriva actelor ce comerţ ilicit, în valoare de 3.000 de lei, cu măsura complementară a confiscării de bunuri în valoare de 300 de lei;

– 6 sancțiuni contravenționale conform OUG 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, în valoare de 1450 de lei, pentru nerespectarea de către conducători auto a obligațiilor specifice la trecerile la nivel cu calea ferată;

– o sancțiune contravențională conform Legii 61/1991R, privind normele de conviețuire socială, în valoare de 200 de lei, pentru adresarea de injurii și amenințări cu acte de violență. 

Polițiștii Secţiilor de Poliţie Rurală Albeștii de Argeș şi Rucăr, precum şi jandarmii montani argeşeni, au acționat pe linia prevenirii și informării cetățenilor aflați în tranzit în zonele turistice montane și zone publice cu aflux mare de persoane, cu privire la respectarea măsurilor de protecție, pentru diminuarea riscului de răspândire a îmbolnăvirilor cu COVID 19, precum şi pentru transmiterea unor recomandări antivictimale şi antiinfracţionale.

Poliţiştii şi jandarmii au purtat discuții de informare cu cetățenii și au transmis recomandări turiștilor aflați în zonele de campare, terase ale unităților de cazare și parcări, pentru conștientizarea și responsabilizarea acestora cu privire la respectarea măsurilor de protecție stabilite de normele în vigoare privind instituirea stării de alertă pe teritoriul României.

Totodată, s-a acționat pentru fluidizarea și dirijarea traficului rutier, turiștii fiind informați și asupra eventualelor pericole care pot să apară pe traseu pe parcursul tranzitării și al evitării apropierii de animalele sălbatice – în special urși.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *