Istoricul Mihai Manea a vorbit sâmbătă la Antena 3 despre trei personalități care au explicat cum s-a schimbat cursul istoriei în urma unor evenimente de tipul actualei pandemii de coronavirus.

“În maximum 10 zile va apărea o traducere foarte bună a unei lucrări englezești a unui scriitor britanic despre gripa spaniolă din 1918-1920. Acolo arată o chestie interesantă despre cum a arătat Europa ca urmare a gripei spaniole. Cam așa se poate vorbi și acum. Eu am să încerc să invoc trei personalități. Una este un bătrân diplomat, probabil un guru al diplomației mondiale. Se numește Henry Kissinger și a scris în perioada de început a pandemiei un mic articol în New York Times, cu litere mari, că lumea, ordinea mondială se va schimba radical în urma acestui eveniment.

Al doilea personaj care ar trebui menționat este unul aproape necunoscut în România, Larry Summers, a fost unul din consilierii președintelui Obama pe probleme politice și e profesor la Harvard. El a scris că odată cu pandemia a început o nouă epocă în istorie și epoca aceasta se va numi secolul asiatic pentru că ea se leagă de afirmarea Chinei ca mare putere. Și de aici ne îndreptăm către ceea ce se numește schimbarea aceasta de jocuri politice în lume.

Al treilea istoric este probabil cea mai luminată minte în domeniul istoriei în momentul de față. E vorba de profesorul Yuval Harari, de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, care într-un articol de pe 12 martie spunea ceva. Că lumea nu are nevoie să se închidă în această perioadă, ci lumea are nevoie de colaborare. Degeaba ne închidem frontierele, degeaba luăm măsuri de carantină pentru că boala va progresa. Și făcea o paralelă cu epidemia de ciumă din 1348-1349. Venise din Asia Centrală, n-a fost nevoie de avioane, de turiști, ea a venit pur și simplu adusă de negustori, cu mărfurile

Sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *