Criza economică și colapsul bugetar sunt invocate doar în cazul majorării alocațiilor și pensiilor. În rest, bani la buget sunt. O dovedește și rapiditatea cu care s-au găsit fonduri pentru a achita ratele la zi pentru susținerea Armatei Naționale Afgane.

În plină criză financiară, Guvernul Orban a reușit să găsească rapid 1,5 milioane de dolari pentru a achita restanțele din 2018 și 2019, precum și contribuția pentru anul în curs la susținerea financiară a Armatei Naționale Afgane. ”La Summit-ul NATO de la Chicago (mai 2012), statele membre NATO şi parteneriioperaţionali ISAF au reafirmat angajamentul ferm de a susţine instruirea, echiparea, finanţarea şidezvoltarea capacităţilor ANSDF după încheierea operaţiei ISAF. S-a convenit crearea unormecanisme de finanţare transparente şi eficiente, de tipul fondurilor voluntare, şi s-a exprimatdisponibilitatea de a depune eforturi pentru colectarea sumei de 1,3 miliarde USD din totalulnecesar pentru susţinerea anuală a ANSDF. Angajamentele de finanţare pentru perioada 2015-2017 au fost reconfirmate de către şefii de stat şi de guvern la Summit-ul NATO din Ţara Galilor(septembrie 2014).Pe parcursul consultărilor aliate pe tema susţinerii financiare a ANSDF, autorităţile române auanalizat posibilitatea de a contribui la acest efort al comunităţii internaţionale. S-au avut în vedereprincipiile unanim acceptate la nivelul Alianţei privind necesitatea implicării NATO înefortul de susţinere financiară a ANSDF. Astfel, întărirea capacităţii Guvernului afgan de aidentifica şi gestiona ameninţările de securitate din propria ţară, pe o bază ireversibilă şiautosusţinută, reprezintăcontinuarea firească a obiectivelor de securitate ale Alianţei. SprijinireaANSDF contribuie la consolidarea rezultatelor obţinute de ISAF în efortul de neutralizare amişcărilor insurgente şi teroriste din Afganistan.România a exprimat disponibilitateade a contribui la efortul comunităţii internaţionale pentru susţinerea ANSDF cu câte 500.000USD anual, în perioada 2015-2017. Având în vedere obligațiile asumate de statul român, la cel mai înalt nivel, cu ocazia SummituluiNATO din anul 2018, de a contribui până la sfârșitul anului 2024 la Fondul voluntar alNATO pentru susținerea Armatei Naționale Afgane cu suma de 500.000 USD anual, estenecesară adoptarea unui nou act normativ care să autorizeze efectuarea plăților restantepentru anii 2018 și 2019, respectiv pentru plata anuală a contribuției în perioada 2020-2024”, se arată în Hotărârea de Guvern adoptată la sfârșitul săptămânii trecute.

Servilism până la extrem

Deși s-a lamentat și a țipat pe toate canalele media că fostul Guvern PSD a lăsat numai găuri în buget, prima măsură a Guvernului Orban a fost să plătească în avans uriașa sumă de două miliarde de lei pentru rachetele Patriot din SUA.”Având în vedere că în momentul de faţă suntem rămaşi în urmă cu programul de corvete şi cu programul de rachete de coastă, toate aceste elemente de analiză a viitoarelor achiziţii depind de nevoia operaţională pe care Statul Major al Apărării o va solicita. I-am raportat domnului prim-ministru că banii aceştia pe care i-a deblocat ministerul Finanţelor, cele două miliarde, se duc în plata în avans a rachetelor Patriot pentru a nu pierde banii pe care i-am avut destinaţi pentru corvete şi rachetele de coastă, în felul acesta slăbind, reducând presiunea pe bugetul de anul viitor”, declara în noiembrie 2019 ministrul Apărării, Nicolae Ciucă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *