În urmă cu două săptămâni, un șef de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova, al cărui nume nu îl facem încă public, din motive bine întemeiate, a făcut un denunț-bombă la sediul central al DNA, privind mafia transportatorilor, care prejudiciază cu sume uriașe bugetul de stat cu acordul unor directori și angajați din Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

„Angajații ACI Calafat au solicitat bani, fiind vorba de suma de 200 de euro”

Șeful de la DRDP Craiova descrie cu lux de amănunte faptul că anumite firme de transport utilaje agabaritice fentează taxele către bugetul de stat cu „ajutorul“ unor angajați și chiar directori de la CNAIR. Practic, se menționează în denunț că anumite societăți de transport din județul Mureș, cum ar fi Emy&Laura Spedition sau Heavy Special Transports, prejudiciază bugetul de stat prin neachitarea taxelor legale de tranzitare a autovehiculelor de mare tonaj pe teritoriul României pe ruta Nădlac – Calafat.

„În data de 02.03.2020, în jurul orelor 23.30, am fost informat de către șef tură ACI Calafat, că în ACI Calafat- sens ieșire s-a prezentat la control un autovehicul cu număr de înmatriculare MS 37 EMY MS 98 EMI. În urma verificărilor s-a constatat că autovehiculul nu deținea documentele necesare tranzitării punctului de frontieră, și drept consecință s-a procedat la întocmirea notei de control,și a unei note de reținere”, se menționează în denunțul de la DNA. Ulterior, „în data 03.05.2020, urmare a sesizărilor, m-am deplasat la ACI Calafat împreună cu reprezentanții Inspectoratului de Stat pentru Controlul Traficului Rutier în vederea cântăririi și măsurării auvehiculelor reținute în ACI Calafat, respectiv MS 37 EMY, MS 98 EMI, MS 61 EMY, MS 41 EMY, MS 80 EMY,MS 20 EMY, MS 49 EMY și MS 37 EMY. În urma măsurătorilor efectuate s-au constatat depășiri ale dimensiunilor și ale maselor menționate în Autorizațiile Speciale de Transport prezentate”.

„În seara zilei de 13.05.2020, în jurul orelor 23.00, am primit un mesaj prin care am fost informat de către reprezentantul firmei care deține autovehiculul cu numărul MS 37 EMY MS 98 EMI că angajații ACI Calafat au solicitat bani, comunicându-mi că este vorba de suma de 200 de euro și mai mult decât atât șeful de tură sugerându-I conducătorului auto să modifice greutatea înscrisă pe CMR pentru a achita un tariff mult mai mic. Menționez că toate aceste aspecte au fost semnalate Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Dolj în vederea cercetării și luării măsurilor impuse lege. De asemenea, pe parcursul evenimentelor privind aceste situații am înștiințat telefonic atât Directorul General Regional al DRDP Craiova cât și Directorul General al CNAIR. La data de 29.05.2020, prin raportul nr. 13.961, am informat CNAIR asupra tuturor aspectelor anterior prezentate”, se mai precizează în sesizarea către DNA.

Controlorii de trafic de la Nădlac 2 implementaseră în aplicație doar 142 de autovehicule, dintr-un total de 800 – 1.000”

În denunț se menționează și un aspect extrem de grav, prin care se prejudiciază foarte mult bugetul de stat. „În urma controlului desfășurat în data 14.06.2020 s-a constatat că pe sensul de ieșire al ACI Nădlac 2 – Cabina 1, controloriii de trafic implementaseră în aplicația E- tarifare 2 un număr de aproximativ 142 de autovehicule, dintr-un total de aproximativ 800-1.000 autovehicule, neefectuându-se cu PDA-ul din dotare interogarea autovehiculelor care circulă pe rețeaua rutieră din România și urmau să efectueze ieșirea din țară. De asemenea, pe sensul de ieșire al ACI Nădlac 2 – Cabina 1, din același număr de aproximativ 800-1.000 autovehicule au fost implementare cu aplicația E – tarifare 2 un număr de aproximativ 230 de autovehicule, în această cabină neexistând terminal PDA necesar interogării autovehiculelor pe sensul de ieșire din țară”, scrie în denunțul către DNA.

Sesizarea, ignorată de directorul Lucian Calmuș

„Aspectul că în agențiile de control și încasare se prezintă transportatori cu CMR-uri privind masele transportate neconforme cu realitatea a fost prezentat încă din 03.12.2019 domnului director al Direcției Venituri din CNAIR Calmuș Lucian. În urma informării asupra acestor aspect, deși erau vizate fapte deosebit de grave de eludare a legii, acesta nu a dispus nicio măsură în vederea veficicării și cercetării celor constatate. Având în vedere aspectele sesizate vă rugîm să dispuneți efectuarea cercetărilor impuse de lege”, se menționează în finalul sesizării către procurorii anticorupție.

sursa:puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *