„Viitorul va aparține naturii inteligente. Acelor indivizi, familii, întreprinderi și lideri politici care dezvoltă o înțelegere mai profundă a puterii transformatoare a lumii naturale și care echilibrează virtualul cu realul. Cu cât avem mai multă tehnologie, cu atât avem nevoie de mai multă natură”.

Aceasta spune jurnalistul și scriitorul Richard Louv, care este autorul unor bestselleruri marca New York Times. Cartea de referință a lui Richard Louv, “Last Child in the Woods”, chiar a inspirat o mișcare internațională pentru a conecta copiii și natura. Louv redefinește viitorul coexistenței om-animale. Explorează aceste legături puternice și misterioase și cum pot ne transforma ele. Cum pot servi ca un antidot al epidemiei în creștere a singurătății umane, ajutându-ne să atingem  empatia necesară pentru păstrarea vieții pe Pământ.

De-a lungul timpului, Louv a intervievat cercetători, teologi, experți în animale sălbatice, vindecători indigeni, psihologi și alții pentru a arăta modul în care oamenii pot comunică cu animalele. De exemplu, modul în care câinii pot învăța copiii comportament etic, sau modul în care terapia asistată de animale poate transforma domeniul sănătății mintale. El mai vorbește despre relocarea faunei sălbatice și modul în care populațiile în creștere a speciilor sălbatice din zonele urbane estompează linia dintre animalele domestice și cele sălbatice. Nu în ultimul rând, definește fenomenul în care cei mici nu petrec suficient timp în natură drept “nature deficit disorder” (tulburarea de deficit de natură). Într-un interviu menționa faptul că ceva foarte profund s-a schimbat în abordarea celor mici asupra naturii. Și una dintre principalele cauze ar fi tehnologia…

Rețeta completă de conectare

În fapt, Louv, prin cărțile sale, ne îndreaptă spre ceea ce dorim cu toții în epoca tehnologiei: conexiune reală. Tocmai de aceea propune, în una dintre cărțile sale inedite – despre care vom vorbi imediat, o reţetă completă de conectare, cu putere şi bucurie, la lumea naturală.

Activităţi pentru copii şi adulţi, numeroase eseuri pline de inspiraţie, o provocare pentru sistemul de gândire actual, sfaturi practice, simple şi utile. Acesta este, pe scurt, conținutul cărții al cătui titlu este “Vitamina N (n.r. – de la Natură, evident). 500 de căi pentru a îmbunătăţi sănătatea şi fericirea familiei tale”. Această carte a lui Richard Louv întărește încă odată faptul că scriitorul a fost printre primii care a atras atenţia asupra fenomenului de îndepărtare a copiilor de lumea naturii, creând termenul-metaforă „deficit de natură”. “Nu doborâți copacul, ci ajutați copilul să se cațere“, spune el, printre multe altele, în această carte.

Doza de inspiraţie pură

Louve evidențiază în cartea de față beneficiile pe care le aduce conectarea puternică la natură: de la creşterea agerimii mentale şi a creativităţii, până la reducerea obezităţii şi a depresiei; de la promovarea sănătăţii şi a stării de bine, până la simpla bucurie de a petrece timp în natură.  “Vitamina N” (carte apărută la Editura Niculescu – niculescu.ro) reprezintă un ghid practic, complet, util  atât familiei, cât și fiecăruia în parte. Autorul oferă idei nu numai părinţilor dornici de a împărtăşi cu copiii lor entuziasmul pentru natură, ci şi şcolilor care îşi propun să încorporeze activităţile în natură în curriculum sau pentru angajaţii din sistemul de sănătate.

Potrivit recenziilor, cartea reprezintă o doză de inspiraţie pură, reamintindu-ne să ne formăm un obicei din a ne uita la cerul plin de stele sau din a face o plimbare prin pădure – experienţe extraordinare şi esenţiale la orice vârstă.

Sursa:puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *