Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a criticat, duminică, faptul că starea de alertă a fost prelungită fără încuviinţarea Parlamentului, acuzând un “abuz imens” din partea Guvernului, informează Agerpres.

În acest context, el a arătat că o consecinţă majoră este faptul că Executivul s-a ales cu o moţiune de cenzură care ”îi va fi fatală”.

“Astăzi se împlinesc cinci zile prevăzute de lege în care Parlamentul se putea întruni, dezbate, modifica şi vota sau nu starea de alertă. PNL a decis să ignore spiritul legii şi a decis doar să informeze Parlamentul despre prelungirea stării de alertă. Acest abuz imens, această nouă bătaie de joc la adresa legii şi a unei instituţii fundamentale cum este Parlamentul României va avea două consecinţe majore. Prima: Guvernul Orban s-a ales cu o moţiune de cenzură care îi va fi fatală şi a doua consecinţă: prin refuzul de a solicita încuviinţarea Parlamentului pentru prelungirea stării de alertă Guvernul PNL a declanşat starea de haos în România”, a spus Romaşcanu, într-o conferinţă de presă.

El a susţinut că guvernanţii au folosit pandemia pentru “a-şi atinge propriile scopuri şi pentru a satisface nevoile clienţilor PNL”.

Romaşcanu a enumerat mai multe “argumente”, printre care faptul că Guvernul are monopolul datelor oficiale şi “refuză obsesiv” să lase informaţii să iasă public şi din alte surse. El a dat ca exemplu faptul că “Guvernul a împiedicat Primăria Capitalei să facă testarea în masă”, dar şi faptul că “epidemiologii care arată realitatea pe care PNL vrea să o mascheze au fost îndepărtaţi”, indicând cazul lui Adrian Streinu-Cercel.

El a acuzat autorităţile şi că “testează în funcţie de interesul politic şi nu de necesităţi”, arătând că doar 6,9% dintre cele peste 2.600 de locuri de la terapie intensivă erau ocupate în această lună.

Romaşcanu a adăugat că PSD le cere românilor să respecte măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus.

“Indiferent de minciunile şi manipulările pe care PNL le aduce în spaţiul public, solicităm românilor să continue portul măştii în spaţiile închise, să continue măsurile de distanţare pentru a se proteja pe ei şi pe cei dragi”, a afirmat social-democratul.

El a precizat că PSD solicită Guvernului să ceară votul Parlamentului pentru orice decizie privind prelungirea stării de alertă.

“De ce credem noi că se întâmplă toate aceste manipulări şi ascunderi ale adevărului? Pentru că firmele prietene au făcut stocuri de măşti de protecţie pentru două stări de alertă, probabil, nu? Sau pentru că ştiu că după ce se încheie starea de alertă urmează moţiunea de cenzură care va conduce la căderea Guvernului sau pentru că au luat decizii disproporţionate, în starea de urgenţă, care au dus la prăbuşirea economiei. (…) Şi, nu în ultimul rând, ca să-şi justifice deciziile din pandemie, inclusiv tunurile financiare ori numirile clientelare, Guvernul PNL având nevoie să arate că lucrurile sunt mai grave decât sunt în realitate pentru a continua aceste acţiuni”, a mai afirmat Lucian Romaşcanu.

El a mai anunţat că, după decizia CCR, PSD va aduce amendamente la Legea 55 astfel încât prelungirea stării de alertă să nu se mai poată face fără acordul Parlamentului.

De asemenea, Romaşcanu a susţinut că CCR a fost sesizată cu un posibil conflict în privinţa prelungirii stării de alertă.

Sursa:puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *