La noi în țară vremea nu este deocamdată deloc în regulă pentru mijloc de luna iunie, manifestându-se cu precipitații, furtuni și temperaturi reduse. Însă în Siberia – regiune aflată în proximitatea Polului Nord, lucrurile sunt și mai razna.

În Siberia temperaturile ating, mai nou, în mod frecvent 30 de grade Celsius. Un val de căldură fără precedent, de fapt căldură ca în Sahara, la doi pași de Polul Nord! Fenomenul este considerat „fără îndoială alarmant”, potrivit oamenilor de știință citați de The Guardian. În luna mai, temperaturile de suprafață din anumite părți ale Siberiei au fost cu până la 10 grade Celsius peste medie, conform Serviciului de Schimbare Climatică Copernicus (C3S) al UE. Martin Stendel, de la Institutul Meteorologic Danez, a declarat că temperaturile anormale ale lunii mai observate în nord-vestul Siberiei vor avea loc probabil doar o dată în 100.000 de ani, fără încălzirea globală cauzată de oameni.

Și alte fenomene conjucturale

Orașele rusești din cercul arctic au înregistrat temperaturi extraordinare în această perioadă. De exemplu în Nizhnyaya Pesha au fost atinse 30 grade Celsius la începutul lunii iunie, în timp ce localitatea avea de obicei o temperatură medie de 12 grade în această perioadă a anului. Temperaturile ciudate au fost legate de focuri de vegetație, dar și de alte fenomene conjucturale – cum ar fi o revărsare uriașă de ulei. La scară globală, căldura din Siberia contribuie la stabilirea unui nou record de căldură la nivel mondial. Aceasta în ciuda unei reduceri temporare a emisiilor de carbon din cauza pandemiei de coronavirus.

Temperaturile din regiunile polare sunt în creșterea cea mai rapidă, după cum se exprimă experții climatologi. Deoarece curenții oceanici transportă căldura către poli, iar fenomenul este accentuat de gheața reflectorizantă și de zăpada care se topește.

Mai e o problemă

În fiecare an, incendii uriaşe fac ravagii în pădurile vaste şi îndepărtate ale Siberiei. De obicei, autorităţile nu intervin decât dacă populaţia este ameninţată. Însă în  vara lui 2019, în care temperatura a fost cu 10 grade Celsius mai ridicată decât media multianuală, amploarea incendiilor a atins un nivel excepţional.

De aici, îngrijorarea privind impactul pe termen lung asupra mediului, inclusiv asupra topirii gheţii arctice. În 2019, incendiile de vegetaţie din Siberia şi fumul degajat au fost vizibile din spaţiu, conform imaginilor obţinute prin sateliţi difuzate de NASA. Organizaţia Meteorologică Mondială (WMO) a transmis, conform celor mai recente studii, că incendiile din Siberia au emis în atmosferă un volum imens de dioxid de carbon.

sursa:puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *