Căpșunile se număra printre fructele cele mai „otrăvite” cu pesticide. Potrivit specialiștilor, atunci când cumpărăm căpşuni, în primul rând, ar trebui să fim foarte atenţi la culoare. Fiind preferabil să le alegem pe cele mai închise la culoare.

Cercetătorii au descoperit că în unele dintre cele mai iubite fructe, căpșunile,  se regăseşte un pigment natural antocianina. Iar fructele de culoare închisă au concentrații mult mai mari de antocianine. Antocianinele au proprietăți anti-cancerigene puternice. Aceasta este partea pozitivă…Cât privește cealaltă parte, un expert în nutriţie avertizează cât de periculoase pot fi căpșunile, dacă sunt „otrăvite”. Nutriționistul Margarita Arzumanian a făcut câteva recomandări despre cum pot fi alese căpșunile pentru consum, în sens sănătos. Expertul a subliniat că avertismentul său se bazează pe faptul că Environmental Working Group, EWG, din SUA, a realizat zeci de mii de teste pentru a descoperi cele mai nocive şi cele mai sănătoase fructe şi legume.

 Cercetătorii au descoperit că în aceste fructe se regăseşte un pigment natural antocianina, iar fructele de culoare închisă au concentrații mult mai mari de antocianine. Antocianinele au proprietăți anti-cancerigene puternice. Dar…Medicul recomandă adulților să nu depășească norma zilnică de 500 de grame de căpșuni, pentru a nu suferi alergii.

Frunzele şi codiţele trebuie să fie neapărat verzi

Medicul nutriţionist a mai explicat că fructele de culoare închisă conțin cel mai mare conţinut din acest pigment vegetal natural. Culoarea închisă a acestor fructe se datorează antocianinei, mai susţine expertul. Antocianina este un pigment cu valențe antioxidante, care protejează împotriva îmbătrânirii premature și are un efect antiinflamator. Arzumanian a menționat că acele căpşuni care sunt de culoare roşu intens mai conțin un antioxidant extrem de util organismului – vitamina C. Medicul recomandă, de asemenea, ca fructele să fie uniform colorate. El a spus că unii fermieri “colorează” căpșunile, cu îngrășăminte speciale pentru a le da un aspect comercial. Aceste fructe devin extrem de periculoase, ele sunt „otrăvite”, potrivit rosbalt.ru.

Nutriționistul a explicat, de asemenea, că frunzele şi codiţele de căpşuni trebuie să fie neapărat verzi. În acest caz, a spus ea, puteți fi siguri că fructele au fost culese recent și și-au păstrat toți nutrienții. În același timp, dacă pe tulpină există o bandă albă, atunci cu certitudine căpşunile au fost tratate cu substanțe chimice, a avertizat nutriționistul, conform Radio România Actualități. Mai mult, mai există ceva îngrijorător în legătură cu căpșunile, desi nu legat în mod direct de aceste fructe. Dar care merită, de asemenea, atenție când e vorba de sănătate.

“Consumatorii văd culoarea roşie şi cred că sunt căpşuni”

În 2015, CNN  realiza un reportaj despre o…metodă periculoasă pentru consumatori. Și anume relata că iaurtul de căpşuni are culoarea roz nu datorită fructelor, ci a gândacilor Coşenila! Iar aceste insecte, odată strivite, capătă o culoare roşie intensă. Din aceşti gândaci se extrage un colorant natural, transformat ulterior în carmin sau acid carminic.

Aproape 40.000 de gândaci sunt necesari pentru a produce doar o jumătate de kilogram de acid carminic. Substanţa este obţinută, după ce insectele sunt uscate, iar apoi fierte în apă. Gândacii exotici sunt originari din Mexic şi trăiesc pe cactuşi. “Consumatorii văd culoarea roşie şi cred că sunt căpşuni. Pe etichetă este prezentată imaginea unei căpşuni şi nu a unei insecte”, a spus directoul Centrului pentru Ştiinţă în interes public, Michael Jacobson. Substanţa este folosită de unii producători la colorarea iaurturilor, dar şi a sucurilor sau a îngheţatei. Zeci de consumatori s-au plâns că astfel de produse le-au provocat stări de vomă şi alergie. Unele organizaţii non-guvernamentale din Statele Unite au cerut ca acest colorant alimentar să fie interzis sau cel puţin companiile să indice clar pe etichetă că folosesc…insecte

Sursa:puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *