În Italia cea din plin lovită de pandemie, care nu mai prididea cu imaginile cu sicrie, acum brusc s-a așternut normalitatea. Parcă prea brusc…

Premierul italian a afirmat în repetate rânduri că a acționat în modul cel mai bun cu putință în gestionarea epidemiei de Covid -19 care a lovit în plin Nordul Italiei. Dar iată că, tocmai din Lombardia, de la Bergamo, ajunge la Roma, o invitație pe numele premierul Giuseppe Conte. Conte este invitat la audieri din partea Parchetului. Premierul italian Giuseppe Conte și alți doi membri ai Guvernului de la Roma vor fi audiați de Parchetul din Bergamo cu privire la modul în care a fost grestionată epidemia de coronavirus. Magistrații vor să afle de la autorități de ce la sfârșitul lunii februarie nu au declarat zone roșii două localități cu un număr semnificativ de infectări, după cum notează corespondentul RFI în Italia.

Nu a declarat zone roșii două localități

Acum în Italia se înregistrează aproape 4 noi cazuri la un milion de locuitori, țara exersează o întoarcere la normalitate lăsată în așteptare mai bine de trei luni. Trei luni în care pentru fiecare italian aparatiile televizate ale premierului Giuseppe Conte au reprezentat unicul punct de referință în tragedia care a dus la decesul a peste 34.000 de persoane. Iată că, tocmai din Lombardia, de la Bergamo, ajunge la Roma, o invitație pe numele premierul Giuseppe Conte. Care este invitat la audieri din partea Parchetului. Magistrații din Bergamo vor veni ei înșiși vineri în capitala italiană pentru a-l întreba pe șeful cabinetului de ce Guvernul, la sfârșitul lunii februarie – începutul lunii martie,  nu a declarat zone roșii două localități – Nembro și Alzano Lombardo – adevărate focare de infecție.

Spune că a făcut tot posibilul

Ieri seară, în timp ce se reîntorcea la Palazzo Chigi, sediul Guvernului, Conte a răspuns întrebărilor jurnaliștilor, precizând că nu este preocupat deloc de audiere și că a făcut tot posibilul pentru salvarea țării în lupta cu epidemia de coronavirus. Împreună cu premierul Conte urmează să fie audiați ministrul sănătății, Roberto Speranza și Luciana Lamorgese, titulara internelor. Magistrații din Bergamo, oraș martir, au audiat  în aceeași anchetă și pe președintele regiunii Lombardia, Attilio Fontana și alți reprezentanți locali, însă, deocamdată nu este clar cui aparținea decizia declarării localităților de lângă Bergamo zone roșii pentru a preveni răspândirea virusului.

Exista o responsabilitate politică?

Tot la Bergamo caută răspunsuri de la autorități sute de rude ale victimelor decedate în urmă infectării cu coronavirus.  Comitetul “Noi denunceremo” – “Noi vom denunța” a depus la procuratura din Bergamo primele 50 de plângeri în legătură cu modul în care a fost gestionată criza declanșată de epidemia de coronavirus, potrivit RFI. Luca Fusco, președintele comitetului, crede că exista o responsabilitate politică în a nu închide Val Seriana la sfâriștul lunii februarie, oamenii continuând să circule, în timp ce riscul infectării era foarte mare. Scopul acțiunilor este acela “de a cauta adevărul în legătură cu ceea ce s-a întâmplat în Lombardia și nu numai, pentru a putea identifica responsabili și a face dreptate”, mai spune Luca Fusco.

sursa:puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *