Pandemia de COVID-19 a făcut cel puţin 430.289 de morţi în întreaga lume de la apariţia sa în decembrie în China, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza datelor oficiale.

Peste 7.794.930 de cazuri de infecţie au fost diagnosticate oficial în 196 de ţări şi teritorii de la începutul pandemiei, dintre care cel puţin 3.513.400 sunt considerate vindecate în prezent.

Numărul cazurilor diagnosticate nu reflectă însă decât o parte din numărul real al contaminărilor. Unele ţări testează numai în cazurile grave, altele utilizează testele prioritar pentru urmărire şi numeroase ţări sărace dispun de capacităţi de depistare limitate.

Deși pare că valul de COVID-19 a trecut și majoritatea statelor afectate au adoptat măsuri treptate de relaxare, zilele acestea au existat locuri în care coronavirusul pare să fi scăpat iar de sub control.

Peste 100 de morţi în 24 de ore în Iran, pentru prima oară după două luni

Teheran a anunţat duminică că infecţia COVID-19 a provocat în ultimele 24 de ore peste 100 de morţi, o cifră care nu mai fusese înregistrată de două luni, relatează AFP.

Autorităţile sanitare au raportat 107 noi decese cu virusul SARS-CoV-2 între sâmbătă şi duminică, a anunţat Sima Sadat Lari, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii. Bilanţul total al deceselor se ridică astfel la 8.837 în Iran.

Bilanţul cotidian oficial al deceselor de coronavirus în Iran scăzuse sub pragul de 100 din 14 aprilie, după ce cu o zi înainte autorităţile anunţaseră 111 de morţi.

Potrivit cifrelor oficiale, 187.427 de persoane au contractat această infecţie pulmonară de la primele cazuri raportate în februarie.

Iran este de departe cea mai afectată ţară de pandemia de coronavirus din Orientul Mijlociu.

Nou focar în China. Temeri privind un al doilea val

Autorităţile chineze au ordonat sâmbătă izolarea de urgenţă a unsprezece cartiere din Beijing după izbucnirea unui nou focar de coronavirus, ceea ce a crescut îngrijorările privind posibila reapariţie a epidemiei de COVID-19 în ţara în care a apărut această boală, anul trecut, relatează agenţia AFP.

La Beijing, responsabili din districtul Fengtai au anunţat sâmbătă înfiinţarea unui ″dispozitiv în vreme de război″⁣. Şapte cazuri de contaminare cu COVID-19 au fost înregistrate în vecinătatea pieţei Xinfadi din Beijing, dintre care şase sâmbătă, potrivit autorităţilor sanitare. Această piaţă a fost închisă de autorităţi, la fel ca o altă piaţă, de fructe de mare, frecventată de una dintre persoanele infectate, astfel încât să poată avea loc operaţiunile de dezinfectare şi de prelevare a probelor. Nouă şcoli şi grădiniţe din zonă au fost închise.

Situație dramatică în Brazilia

Cu 41.828 de decese înregistrate de la începutul epidemiei, Brazilia a depăşit Regatul Unit în ceea ce priveşte numărul de decese asociate noului coronavirus. Cea mai mare ţară din America Latină, cu 212 milioane de locuitori, este, de asemenea, a doua ţară cu cel mai mare număr de infecţii înregistrate, în urma Statelor Unite, cu 828.810 cazuri.

“Situaţia din Brazilia este îngrijorătoare, toate statele sunt afectate”, a declarat vineri Mike Ryan, directorul programului de urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. ″Sistemul sanitar nu este complet saturat, dar în unele zone există o presiune puternică asupra ocupării paturilor de la terapie intensivă”, a adăugat el.

Tot în America Latină, noul epicentru al pandemiei, Mexic şi Chile au înregistrat vineri cele mai îngrijorătoare cifre zilnice. Mexicul a totalizat peste 15.000 de decese de la începutul epidemiei, iar Chile 2.870.

sursa:puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *