Botezată odinioară „grânarul Europei”, Ucraina dispune de o suprafaţă de 32,5 milioane hectare de teren arabil aproape dublu decât Franţa, iar aceste terenuri se numără printre cele mai fertile din lume.

Parlamentul Ucrainei a aprobat în martie o lege care autorizează vânzarea terenurilor agricole, condiţie-cheie pentru deblocarea sprijinului din partea FMI.

Boardul Fondului Monetar Internaţional a aprobat marţi un program de asistenţă în valoare de cinci miliarde de dolari pentru Ucraina, iar prima tranşă, de 2,1 miliarde de dolari, va fi acordată imediat, a anunţat FMI, conform Bloomberg. În Ucraina, terenurile exploataţiilor agricole nu sunt în proprietatea cultivatorilor, ele reunind în general sute de loturi cu suprafeţe mici închiriate de la proprietari, care sunt cei care le-au redobândit după căderea URSS. Ulterior, vânzarea terenurilor agricole a fost interzisă.

Ceva ce a deschis calea

În mai, Parlamentul ucrainean a adoptat o lege care îi împiedică pe foştii proprietari ai unei bănci insolvente să îşi redobândească activele, ceea ce a deschis calea pentru deblocarea unui ajutor financiar crucial de la Fondul Monetar Internaţional, după cum notează Agerpres. Supranumită şi „Legea anti-Kolomoisky”, acest act normativ interzice anularea deciziei din 2016 privind naţionalizarea băncii Privatbank, o decizie contestată de fostul proprietar al băncii, controversatul oligarh Igor Kolomoisky.

Sursa :puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *