Când toată planeta este cu gândul la vacanţe, primim o veste nu tocmai grozavă. România este pe locul 57 din 200 într-un top al celor mai sigure țări de vizitat în această perioadă, potrivit unui studiu citat de Forbes.

Ţara noastră stă mai prost că Ungaria, Bulgaria sau Serbia, dar se află înaintea unor mari puteri, precum Franţa, Marea Britanie sau Statele Unite. Clasamentul a fost alcătuit în baza a cel puţin 130 de factori, de la eficiența măsurilor de carantină, până la pregătirea sistemului medical.

Pe prima poziție se află Elveția, care a obținut 752 de puncte. Cei care au realizat studiul spun că Țara Cantoanelor a obținut un scor atât de mare pentru că măsurile de carantină au fost foarte eficiente.

Pe de altă parte, economia Elveției s-a dovedit a fi robustă și a rezistat mult mai bine acestei pandemii, prin urmare perspectivele economice pentru revenirea din criză sunt mult mai bune.

Dacă ar fi să ne uitam spre acest top 10 observăm că doar țări țări europene au reușit performanta de a ajunge aici, clasamentul fiind dominat de țări asiatice, plus Australia și Noua Zeelandă, toate având avantajul că au trecut mai devreme prin criză.

România, pe locul 57

România se află pe locul 57 și constatăm că țara noastră se află sub Slovenia, Grecia, Turcia, Georgia, Cipru sau chiar Bulgaria, dar peste Statele Unite, aflate pe poziția imediat următoare, Franța, Suedia și chiar Marea Britanie.

Haideți însă să ne concentrăm pe Europa, unde România se află pe poziția 30 din 43, deci în a doua parte a clasamentului. 

Spania și Italia, țări grav afectate de criza COVID-19, cu număr record de îmbolnăviri și decese, se află înaintea țării noastre, deși ne place să credem că noi am fost mai puțini afectați.

Explicația o găsim într-un grafic, unde vedem că, deși țara noastră a obținut mai multe puncte în ceea ce privește eficiența carantinei sau a acțiunilor guvernului, a punctat mult mai puțin la monitorizare și detecție, pregătirea sistemului medical sau pregătirea pentru răspuns în caz de urgență.

Contează proporția măsurilor restrictive, cât și durata, suportul oferit populației în această perioadă sau sancțiunile aplicate.

La fel, în cazul nivelului de pregătire a sistemului medical, cercetătorii s-au uitat spre echipamentele de luptă împotriva COVID-19 disponibile, dimensiunea și calitatea personalului medical sau nivelul de tehnologizare și e lesne de înțeles că la acest capitol, noi nu am stat prea bine.

La fel cum nu am stat foarte bine la pregătirea pentru situații de urgență, unde s-au analizat rezistența societății, dar și experiențele anterioare în situații de urgențe – care la noi nu prea au fost.

Cercetătorii de la organizația Deep Knowledge, care au realizat această analiză, spun că surprize precum Franța, SUA sau Marea Britanie, care se află foarte jos în clasament, ne arată doar că factorul principal care influențează major stabilitatea și siguranța regională nu este nivelul general de sofisticare a sistemului medical în vremuri non-pandemice, ci mai degrabă capacitatea autorităților de a crea strategii și politici de management al crizelor.

sursa:protv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *