Proprietarii teraselor din întreaga ţară muncesc de zor pentru că luni, 1 iunie, atunci când pot deschide, să fie totul pus la punct. Cei mai mulţi spun că nu vor mări preţurile, chiar dacă au investiţii de făcut şi vor câştiga mai puţin.

Speră însă că măsurile se vor relaxa mai mult peste două săptămâni şi nu vor mai fi nevoiţi să primească doar 4 clienţi la mese, cu doi metri distanţă între ele. Experţii spun însă că şi aşa riscul de infectare creşte atunci când bate vântul.

Ruleta devine accesoriu important la terase. În Bucureşti, pe malul Dâmboviţei, măsurătorile au început dimineaţă devreme.

4 persoane la aceeaşi masă şi peste 2 metri distanţă între mese sunt singurele reguli pe care le ştiu reprezentanţii teraselor. Alte detalii nu au primit deocamdată. În acest local, de exemplu, oamenii nu ştiu dacă vor putea redeschide şi spaţiile închise cu geamuri culisante.

Terasa va putea folosi doar o treime dintre locuri, aşa că accesul se va face pe bază de rezervare.

Fiecare masă nefolosită, fiecare scaun pus deoparte înseamnă minusuri de până la câteva mii de lei lunar în încasările patronilor şi sute de lei lipsa în bacşişul chelnerilor. Culmea, unor salariaţi le-a fost greu să aranjeze mesele în spaţii mai generoase că până acum.

Deşi încasările vor fi mai mici, patronii nu vor să mărească preţurile în prima fază. Cei mai mulţi speră că vor reuşi să revină cu activitatea la normal după 15 iunie.

Cert este că se fac de pe acum pregătiri şi în spaţiile închise. Firmele de curăţenie au un weekend plin.

În toată povestea au de câştigat clienţii, dornici să-şi bea cafeaua sau cocktailul în locuri mai aerisite.

Şi la Cluj şi Iaşi, clienţii trebuie să îşi facă rezervare. Şi deja sună telefoanele.

Nici pe litoral patronii nu vor deocamdată să mărească preţurile, în ciuda locurilor mai puţine.

Un avertisment vine de la virusologi, care precizează că atunci când bate vântul, nici distanţa de doi metri între mese nu va conta, dacă în zonă strănută o persoană infectată, fără mască. Mai mulţi oameni care, râd, vorbesc tare, mănâncă ori beau în aer liber formează aşa numitul nor biologic, susţin specialiştii. Adică aer cald şi umed, în care se plutesc, în suspensie, picături cu virusuri.

Autorităţile nu au precizat de când ar putea fi deschise şi spaţiile interioare, acolo unde în acest moment patronii de localuri plătesc chirii piperate, aşa cum sunt cele din centrul istoric al Capitalei şi în zonele de promenadă din celelalte oraşe.

sursa:protv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *