Urmăritul serialelor, episod după episod, poate fi ca o bombă cu ceas! Se poate ajunge la depresie, de fapt se poate ajunge la mai multe. Pentru că acest “binge-watching” provoacă dependență, la fel ca jocurile de noroc.
În ultimul timp, obiceiul de consum la TV s-a schimbat din momentul apariției platformelor de video on demand. Un obicei din ce în ce mai întâlnit în rândul populației este binge-watching-ul. Adică vizionarea fără oprire, mai multe ore în șir, a unui serial/program TV.
Dacă nu demult puteam să vedem un episod dintr-un serial, la o anumită oră, o singură dată pe zi, odată cu apariția acestor platforme putem să vedem 10-20 de episoade oricând, fără oprire. Ce implicații psihice/psihologice aduce acest nou obicei de consum? Cât de tare ne afectează urmăritul serialelor, episod după episode? Și cum se poate ajunge la depresie? Pentru că acest “binge-watching” provoacă dependență la fel ca jocurile de noroc!
Este destul de înfricoșător
“Sunt foarte multe aspecte și, din fericire, au început să apară studii foarte solide în ceea ce privește efectul acestor comportamente de consum. Un studiu longitudinal făcut pe o perioadă de 4-5 ani, prin care au urmărit persoane care se uitau în medie 3 ore pe zi, a relevat faptul că în câțiva ani aceste persoane au dezvoltat declin cognitiv major, în sensul că le-au fost afectate fundamental memoria și limbajul. Este destul de înfricoșător când stai să te gândești că doar în câțiva ani, de la un anumit nivel cognitiv, ai scăzut foarte foarte mult”, spune Anca Maftei, psiholog și psihoterapeut, într-un interviu acordat greatdoc.ro.
Aceste efecte au apărut, din păcate, împreună cu depresie și alte schimbări la nivel social. Pentru că evident, potrivit psihologului, petrecându-ți atât de mult din timpul tău liber într-o astfel de activitate automat te-ai separat de mediul tău social, automat probabil că ai avut comportamente alimentare diferite, poate nu ai mai mâncat ce avea nevoie creierul tău, pentru că în acele ore nu-ți mai dai seama, nu mai ești foarte conștient astfel încât să-ți alegi cu grijă tipul de alimentație și atunci sunt foarte foarte multe implicații și în zona emoțională.
“E posibil ca relaxarea să apară în prima oră de vizionare, poate și în a doua oră. Dar ulterior, când îmi este afectat somnul, automat îmi este afectat tot creierul. Somnul este deosebit de important și sunt deosebit de importante și orele acelea înainte de 12 noaptea. Toți hormonii noștri sunt afectați de lipsa somnului și implicit tu cu totul. Îți afectează sistemul imunitar, îți afectează stările emoționale, sunt foarte multe aspecte ce țin de lipsa somnului și e extrem de important ca dacă vizionăm câteva episoade să avem neaparat o oră anume la care să ne și odihnim. Asta ne afectează cel mai mult!”, a mai adăugat Anca Maftei, potrivit greatdoc.ro.
Mare atenție
Desigur, perioada de autoizolare petrecută mai cu seamă făcând binge-watching printre o sumedenie de seriale a acutizat efectele negative ale acestui obicei. Mai ales dacă unele seriale sunt urmărite și de copii, tot fără oprire. La modul general vorbind și tot potrivit psihologului, ține foarte mult acest comportament de partea de declin socio-economic.”În timp, oamenii care vizionează multe ore de material video de această natură își schimbă și statul socio-economic, pentru că în orele acelea (3-4 ore) ai putea să-ți dezvolți alte aptitudini, ai putea să faci ceva constructiv, ai putea să clădești ceva, și cu atât mai mult asta este foarte foarte important pentru copil. Ar putea să se odihnească, ar putea să se joace pentru că asta-i dinamizează creierul și îi extinde viziunea. Tot ce ține de succesul lui în viață ține de felul în care îți petrece timpul în primii ani. Nu mai spun de depresie, anxietate și alte tulburări afective”.
Prin urmare, mare atenție cât de mult ne uităm la seriale și mai ales ce fel de seriale umărim la nesfârșit. Întrucât acestea de multe ori nu sunt neapărat inofensive.