Madridul intră, de luni, în prima etapă de ridicare a restricţiilor. Localurile cu terase exterioare îşi pot deschide porţile, dar cu o reducere de 50% a locurilor de la mese.
Printre restaurantele care îşi reiau activitatea este şi La Tia Cebolla, un local tipic madrilen aflat în centrul vechi al capitalei spaniole. Proprietarul a petrecut ziua de duminică făcând pregătiri de redeschidere, dar este îngrijorat de lipsa turiştilor.
Alejandro Martinez, proprietar bar: „Zona asta din centru trăieşte din turism, Madridul trăieşte din turism, Spania trăieşte din turism. Ce pot spune, nu vreau să mă implic în politică, dar unele dintre deciziile astea sunt lamentabile, dureroase.”
Guvernul spaniol a anunţat că turiştii vor putea reveni în Spania din iulie. Chiar şi aşa, proprietarii de restaurante din centrul vechi al Madridului sunt nemulţumiţi de măsurile rămase în vigoare chiar şi după redeschidere, cum ar fi capacitatea redusă cu 50%. Motivul: afacerile lor nu mai sunt rentabile în aceste condiţii.
Alejandro Martinez, proprietar bar: „Nu voi putea să-mi plătesc factura la apă sau angajaţii. Nu, nu, nu… dacă nu pot să deschid terasa la 100% din capacitate nu cred… de fapt sunt sigur că afacerea nu va fi rentabilă. Şi cu 50%? Astea sunt decizii stupide, fără cap şi coadă.”
Carantina a avut efecte nefaste pentru mulţi spanioli, care au rămas fără locuri de muncă sau câştigă mult prea puţin pentru a-şi asigura un trai decent.
Unii dintre ei s-au adunat încă de la prima oră a zilei la coadă în faţa unei bănci de alimente, unde o organizaţie umanitară donează hrană. Coada se întinde pe sute de metri, iar oamenii îşi lasă în drum plasele de cumpărături, ca să nu stea cu orele în soare.
În Madrid, şomajul a crescut cu 11,3% în luna aprilie, comparativ cu martie. În total, sunt aproximativ 400.000 de şomeri în regiune, iar cele mai afectate sectoare sunt serviciile, îngrijirea la domiciliu şi construcţiile.